Han ska leda arbetet kring "stökiga unga"

Gymnasie- och vuxenutbildningschefen Jörgen Jonsson har fått i uppdrag att samordna arbetet kring "stökiga unga". Själv ser han inte arbetet bara som ett kommunalt projekt:
– Hela Västervik måste komma på fötter, menar han.

Jörgen Jonsson, gymnasie-och vuxenutbildningschef på Västerviks kommun, har fått i uppdrag att samrodna arbetet med "stökiga" ungdomar.

Jörgen Jonsson, gymnasie-och vuxenutbildningschef på Västerviks kommun, har fått i uppdrag att samrodna arbetet med "stökiga" ungdomar.

Foto: Christer Andersson

Västervik2024-03-26 05:00

Sommaren 2023 blev stökig i Västervik med barn- och ungdomsgäng som uppträdde provocerande och bråkigt. Framförallt flera verksamheter i Västerviks centrum och Västervik Resort drabbades. Vi har berättat om vuxna som upplevde att ungdomarna inte lyssnade på tillsägelser, utan tvärtom kunde bli hotfulla.

De senaste månaderna har flera domar avkunnats med unga förövare. Det har handlat om saker som stöld, rån och misshandel.

Nu har gymnasie- och vuxenutbildningschefen Jörgen Jonsson getts i uppdrag att samordna det fortsatta arbetet för att komma tillrätta med problemen.

Hur ska ni jobba med frågan?

– Det är det jag ska mejsla fram. Jag kommer att behöva lite tid på mig innan jag kan presentera några förslag, svarar Jonsson.

Redan nu finns en styrgrupp för barn- och ungdomsfrågor där politiker, förvaltningschefer och polisen möts. Internt i kommunen finns en arbetsgrupp där skola, socialtjänst och fritidsgårdar arbetar med frågan.

Jörgen Jonsson säger att man ska se hans uppdrag som att ambitionsnivån höjs ytterligare från politikernas sida.

– Vi behöver få hela Västervik på fötter. I mitt uppdrag ingår att inhämta tankar och synpunkter från hela civilsamhället, föreningslivet och näringslivet. Hur kan vi skapa de bästa förutsättningarna för ungdomar i Västervik så att de hamnar i innanförskap, inte i utanförskap.

På kort sikt pågår ett arbete med att ta fram ett åtgärdspaket inför sommaren. Målsättningen är att förra sommarens oroligheter inte ska upprepas.

– Vi ska träffas på onsdag i den gruppen, säger Jörgen Jonsson.

I ett pressmeddelande som kommunen skickade ut så säger Jörgen Jonsson att ”vi behöver hitta något meningsfullt för våra barn och unga att göra också utanför skolan”.

Kommer det att behövas resurser för att skapa de möjligheterna? Har ni fått löfte om ytterligare resurser?

– Det kanske är en fråga om att samordna de resurser vi har bättre. Vi får se vad det kommer fram för idéer. Det är möjligt att vi kommer att gå fram med förslag som kommer att kräva nya resurser, men det får vi se då.

I somras var Jörgen Jonsson en av några kommunanställda som med kort varsel lade arbetspass på biblioteket för att stärka vuxennärvaron där. Han jobbade på biblioteket under tre eftermiddagar och träffade några av de utpekade ungdomarna.

Vad bär du med dig från de samtalen?

– Jag tänker att det finns ett hopp om att komma tillrätta med saker och ting. Människors beteendemönster går att ändra. I den stora majoriteten av de här ungdomarna så borde vi med förenade krafter kunna ändra på beteenden som inte är önskvärda. Det är min bild både efter den veckan och efter snart 25 år i skolans värld.

Är de oroligheter vi sett bland ungdomar det senaste året något nytt eller är det sådant som återkommer med jämna mellanrum?

– Vi kan nog konstatera att samhället förändras i snabb takt, fler ungdomar hamnar i utanförskap.

Han säger att ungdomarnas utanförskap kan kopplas till andra problem som boendesegregation och ökad gängkriminalitet.

– Det finns tendenser som oroar när man tittar sig omkring, inte bara i Västervik utan hela Sverige. Att få barn- och ungdomar att hamna rätt är en av de stora frågorna i vårt land.

Han konstaterar att det är en förlust för samhället på många sätt om man tappar barn och ungdomar.

– Vi behöver varje individ om vi ska klara kompetensförsörjningen i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!