Han lär Västervikskvinnorna självförsvar

Medborgarskolan i Västervik håller under våren två kurser i självförsvar för kvinnor. Det är självskyddsinstruktören Jan Fallkvist från Jönköping, med 30 års erfarenhet inom området, som är ledare för kursen.

"Om man vet hur man fysiskt ska försvara sig, då blir man tryggare i att kommunicera tidigare, innan man ser att den andra börjar bli aggressiv eller hotfull", säger Jan Fallkvist.

"Om man vet hur man fysiskt ska försvara sig, då blir man tryggare i att kommunicera tidigare, innan man ser att den andra börjar bli aggressiv eller hotfull", säger Jan Fallkvist.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Västervik2023-03-21 20:00

– Tanken med kursen är att sprida kunskap om att hantera hot och våld, säger han.

Kursdeltagarna får lära sig hur de med hjälp av rätt bemötande och kommunikation, i den mån det är möjligt, kan förebygga våld, men de får också lära sig fysiskt självförsvar.

– Det sista vi vill använda är det fysiska, man kan komma långt med kommunikation, att skydda sig verbalt mot hot och våld, säger Jan. 

undefined
Jan Fallkvist är utbildad självskyddsinstruktör och har sedan 2003 utbildat personal inom statens institutionsstyrelse i självsskydd och konflikthantering. Det är han som håller i kursen "Självförsvar för kvinnor", på Medborgarskolan i Västervik.

Kursens första del består i att Jan går igenom teorin, grunderna och under de sista timmarna får deltagarna jobba fysiskt. Kursen är totalt tre timmar lång. 

Jan känner att han skulle kunna föreläsa en hel dag om bara kommunikation och bemötande.

– Det hänger ihop för det är när vi är mest rädda för att bli fysiskt angripna som vi slutar vi prata, när vi ska prata ännu mer. 

Han menar att vi behöver ta reda på vad aggressivitet är och att bemöta det, innan det blir fysiskt våld. Går man in i tystnad, kan det bli riktigt farligt säger han.

– Då läser vi kroppsspråk, blickar, mimik och allt det där. Hamnar vi själva i rädsla så triggar vi igång aggressivitet genom våra egna beteenden på grund av rädsla, oro och ångest. Vi ska trigga ner och inte upp.

Hur har kursen mottagits?

– Det har varit bra, nu är det lite lågkonjunktur men ikväll är det 15 anmälda av totalt 16 platser och det är ju jättebra, säger Jan. 

undefined
Jan Fallkvist har med sig redskap som deltagarna använder i den del av kursen där de jobbar med fysiskt självförsvar.

Han förklarar att kursen mest handlar om att förebygga fysiskt våld, att bli trygg i det då det är grunden i allting. 

– Jag har jobbat med det här i 30 år men ett hundra procent skydd kan man aldrig att få. 

Han menar att oavsett hur många kurser i självförsvar man än går eller hur mycket man än kan så går det inte att bli "immun" mot våld men man kan ändå komma långt med att vara väl förberedd.

– Om man vet hur man fysiskt ska försvara sig, då blir man tryggare i att kommunicera tidigare, innan man ser att den andra börjar bli aggressiv eller hotfull. Bemöt känslan hos en aggressiv människa. Fråga, vad tänker du, vad känner du, vad tycker du och vad tycker jag? Det är det jag ska förmedla till dig, säger han.

Han trycker på vikten i att kommunicera vad man tänker och kommunikationen kan låta ungefär så här:

"Jag tänker såhär, hur tänker du om det?"

Han menar att detta sätt att kommunicera inte är anklagande utan istället konstruktivt. 

– Det är det jag menar med att trigga igång, det gör man ju genom sitt egna beteende. Jag anklagar dig genom att säga att du alltid gör så, man går på sin känsla. Jag vill veta din känsla, vad tänker och vad vill du, för jag vill det här. Våld i nära relationer är ett stort mörkertal. Det är det vanligaste våldet i samhället, tillägger han.

undefined
Självförsvar är väl som livräddning, en livräddaregenskap som kontinuerligt måste uppdateras, säger Ann-Marie Englund, kursdeltagare.

En av kursdeltagarna heter Ann-Marie Englund och hon går kursen för att hålla liv i sina tidigare kunskaper.

– Självförsvar är väl som livräddning, en livräddaregenskap som kontinuerligt måste uppdateras. Det räcker inte att bara gå en gång utan man behöver hålla det vid liv, säger hon.

Ann-Marie tycker det är kul när det är ett evenemang bakom som dessutom är inriktat mot kvinnor, även om hon föredrar en blandning. 

– För mig spelar det ingen roll, jag kan gärna gå på blandade klasser, jag tycker nästan att det är roligare men det är viktigt att stödja när det är ett sånt här evenemang på en liten ort, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!