Natten mellan torsdagen och fredagen, då det utlovades klart väder, ställde han klockan på 01 och gick ut i trädgården för att spana mot skyn och rigga kameran på ett stativ. Bingo! När ögonen vant sig vid mörkret dröjde det inte så länge innan han fick syn på den.
– Den lyser så starkt att man kan se den med blotta ögat. Man ska titta åt nord, nordöst eller nordnordöst. Och ungefär tio grader upp från horisonten, säger han.
– Jag skulle tro att det går att se den åtminstone någon vecka till. Men förutsättningen är förstås att det är mörkt och stjärnklart. Nu när det är sommartid är det ju som mörkast klockan 01.
Kometen upptäcktes den 27 mars och har fått sitt namn, Neowise, från det rymdteleskop som först såg den, ett rymdteleskop som tillhör Nasa. Rymdteleskopet används för att samla in data om bland annat kometer och asteroider som passerar nära jorden.
Kristian Svedberg, medlem i Gamleby amatörastronomers förening, påpekar att det kan dröja 20 år innan vi får uppleva något liknande igen.
– Så passa på, uppmanar han.
Fakta: En komet är en mindre himlakropp som kretsar runt solen. Kometkärnan utgörs av svagt sammanhållna samlingar av is, stoft och mindre stenpartiklar. När den befinner sig tillräckligt nära solen framträder en synlig koma (atmosfär) eller en svans som uppstår på grund av effekten från solstrålning på kometkärnan. Källa: Wikipedia