Det är inte första gången som namnet William toppar listorna. De senaste 15 åren har det legat i topp inte mindre än sju gånger. Och namnet har sedan 2003 aldrig placerat sig lägre än på en tredjeplats.
Det är Statistiska Centralbyrån, SCB, som årligen tar fram statistik över de tilltalsnamn som getts till nyfödda under det gångna året. Och 2017 tog alltså William tillbaka täten på pojksidan och petade ner förra årets populäraste namn, Oscar och Lucas. 941 barn i Sverige, varav 28 i Kalmar län, fick William som tilltalsnamn.
Vilket namn som toppar listorna varierar beroende på var i landet barnen föds. Även i Kalmar län är William det populäraste pojknamnet medan det på flicklistan är Saga som toppar. I landet som helhet är däremot Alice populärast.
Villiam Anderot Seleruds föräldrar Jenny Anderot och Martin Selerud blev förvånade när de insåg hur populärt sonens namn var.
– Vi hade inte en aning om att det var så vanligt, utan gick mer på känsla när vi valde namn, berättar Jenny.
Från början var det inte solklart att den lille välmående pojken, som nyfiket och med pigga ögon sitter med vid intervjun, skulle få just namnet Villiam.
– Jag ville att han skulle heta Vincent, men Martin tyckte att det var lite hårt och ville ha ett mjukare namn. Då blev det Villiam, säger Jenny och berättar att det även var viss diskussion om hur sonens namn skulle stavas.
– Nu känns det bra att vi valde med enkel-v, med tanke på hur vanligt namnet är. Den stavningen är inte lika vanlig, säger Martin.
Villiam har två storebröder – Gabriel och Charlie. De år de föddes, 2004 respektive 2013, var även deras namn populära, dock inte i samma utsträckning som Villiams. Gabriel var 2004 det 39:e mest populära tilltalsnamnet till nyfödda. Charlie var 2013 nummer sex på topplistan.
– När vi valde namn till Charlie trodde vi att det var lite ovanligt, men sen dök det upp hur många som helst som hette så, säger Jenny, som dock inte bryr sig nämnvärt om huruvida sönernas namn är vanliga eller ovanliga. Bara de känns rätt. Och det gör de, bekräftar Martin.
– När Gabriel föddes var det som att han kom med en namnlapp runt stortån, säger han.
Eftersom Gabriel är såpass mycket äldre än sina småsyskon fick han vara med och tycka till om namn när de föddes. Hos familjen finns den lista kvar som upprättades när Jenny var gravid med Charlie, och som användes även i väntan på Villiam. En lång lista, med både pojk- och flicknamn, och där Charlie faktiskt strukits då namnet inte fick några röster från familjemedlemmarna. Men den uppfattningen ändrades alltså när han väl kommit ut.
En annan rolig namnepisod är från när Villiam var nyfödd, och fick tillbringa en tid på neonatalavdelningen. För att vården skulle bli mer personlig, valde personalen ett ”arbetsnamn” på honom.
– De tyckte att han var en solklar Charlie, men vi fick tala om för dem att det namnet tyvärr redan var upptaget i familjen, säger Martin.