S-ledaren Håkan Juholt har varit rejält i hetluften de senaste dagarna, då det kommit fram att skattebetalarna stått för hela hans boendekostnad i huvudstaden. Detta trots att han delar lägenhet med sin särbo.
Flera källor har uppgett att en lokal partikollega till Juholt, riksdagsledamoten Krister Örnfjäder, också har en inneboende i sin övernattningslägenhet - sin 27-årige son. När vi kontrollerar uppgifterna visar det sig att sonen faktiskt är folkbokförd i Örnfjäders lägenhet.
- Men han bor inte där, säger Krister Örnfjäder.
Han förklarar att sonen, precis som många andra unga stockholmare, flyttat runt i många år och haft olika andrahandskontrakt. Att han är skriven i pappas lägenhet har praktiska skäl.
- Han får bara sin post dit, och har möbler och andra ägodelar i mitt källarförråd som inte får plats i den lägenhet han bor i just nu.
Krister Örnfjäder har inte tillgång till någon av riksdagens egna lägenheter, utan hyr en bostad på egen hand. För det får han ett bidrag på 5 782 kronor varje månad.
Om det hade gällt en av riksdagens lägenheter så hade en vuxen son eller dotter inte kunnat skriva sig på adressen på det här sättet. För några år sedan hamnade flera riksdagsledamöter i blåsväder på grund av detta, efter en granskning som DN gjorde. En av dem, FP-politikern Anita Brodén, hade en vuxen dotter som var folkbokförd i riksdagslägenheten, och enligt grannarna bodde där.
Inte okej, enligt Marianne Bjernbäck, enhetschef på riksdagens ledamotsservice, som berättar att bara riksdagsledamöterna själva får använda lägenheten.
Reglerna om inneboende gäller dock inte för bostäder som riksdagsledamöterna själva skaffat sig och hyr, men får bidrag för.
- Vi tittar inte på vilka som man sammanbor med, utan man fyller i en blankett och talar om vad som är ens egen andel av hyran.
Krister Örnfjäder själv förstår om folk kan tycka att det verkar märkligt att sonen är skriven på hans adress.
- Ja, för personer som inte har en aning om hur Stockholms bostadsmarknad ser ut. Man måste sätta in det i ett perspektiv, för mig och för honom handlade det om att lösa en situation.
I ljuset av de senaste dagarnas skriverier om Juholt överväger han dock att undersöka om man bör hitta någon annan lösning.
- Jag försöker att ha både hängslen och livrem när det gäller mitt riksdagsuppdrag för att det inte ska bli fel. Det är klart att man tar sig en funderare.