Vi träffar Smålandshamnars vd i ett vintrigt Västervik. Niclas Strömqvist tillträdde vd-posten i oktober 2020. Då hade han varit tillförordnad vd sedan i april samma år.
Tidigare jobbade han på Södra i 17 år på olika befattningar, bland annat hamnchef, innan han kom till Smålandshamnar i januari 2020 som trafik- och produktionschef.
När det gäller Västerviks hamn är han mycket nöjd med hur utvecklingen har varit de senaste åren. Det har gått från ett minusresultat på 947 000 kronor år 2017 till ett plus på drygt 2,6 miljoner förra året.
Samtidigt har omsättningen ökat från knappt 8,4 miljoner kronor till drygt 10,9.
– Det går väldigt bra för Västerviks hamn. Tidigare var det mer av en belastning. Man undrade lite "vad har vi den för", säger han.
När det var motigt för Västervik, fick hamnen i Oskarshamn backa upp och skjuta till pengar, men nu går båda hamnarna med plus.
För Västerviks del var det 2021 som det vände. Sedan dess har hamnen gått plus.
– Nu är Västervik en bidragande faktor, som ger vinst till bolaget, vilket också kan generera utdelning till kommunen, beroende på vad ägarna vill och inte vill, säger Niclas Strömqvist.
Ägarna till Smålandshamnar AB är de tre kommunerna Oskarshamn, Västervik och Hultsfred, som äger vardera 81, 15 respektive fyra procent i bolaget.
Förra året var det ingen Gotlandstrafik från Västervik, men hamnen hade trots detta ett nästan lika högt plus som året innan, då resultatet blev nära 2,8 miljoner kronor.
Niclas Strömqvist säger att de haft på känn att Gotlandstrafiken skulle utebli och därför jobbat mer intensivt än tidigare med skogsbolagen.
– Där ligger Västervik bra till geografiskt, och även farleden är bra. Vi kan ta emot större tonnage och bättre fartyg, vilket ökar möjligheten till lönsamma affärer.
När det gäller antalet fartygsanlöp – exklusive färjetrafik – har det gått lite upp och ner under de senaste åren, från 51 stycken år 2017 ner till 31 det första pandemiåret 2020. I fjol var det 50.
Vad är det då för varor som hanteras i Västerviks hamn?
– Skogsprodukter är den huvudsakliga delen som vi arbetar med nu. Det är flis, pappersmassa, massaved, bränsleved och timmer. Men vi för också diskussioner om övriga bulkprodukter, som salt och gödning, säger Niclas Strömqvist.
Olja är en annan viktig produkt för hamnen.
Tidigare har de även haft en del gruslaster, men det har de inte just nu.
Bolaget som helhet har ökat sin omsättning kraftigt de senaste åren, från 80 miljoner kronor för några år sedan till omkring 150 miljoner förra året.
Niclas Strömqvist ser det som en stor fördel att de har två hamnar, med olika geografiska lägen, att erbjuda kunderna. Han räknar med fortsatt tillväxt, även i Västervik och även på längre sikt.
Om båda hamnarna fortsätter att öka, kommer det också att behövas mer personal.
För närvarande är det två året-runt-anställda i Västervik. Totalt i bolaget finns 89 anställda, varav 52 fast anställda och resten på timmar. Men det har blivit allt svårare att hitta folk som kan hoppa in på timmar.
När det gäller framtiden, ser Niclas Strömqvist att en kombinerad gods- och passagerartrafik till Baltikum skulle kunna vara ett alternativ för Västervik, liksom kryssningstrafik.
Eventuellt kommer det ett kryssningsfartyg till Västervik redan i sommar, troligen i juli.
– Det är inte helt klart, men det lutar åt det, säger Niclas Strömqvist.