"Hammarströms" liga kom över miljoner – men åkte fast

Tio personer dömdes förra året i en stor bedrägerihärva med koppling till Kalmar län. Helt vanliga svenskar lurades på mer än sex miljoner kronor. Efter sig lämnar de djupt sårade brottsoffer. En kvinna befarade att hon skulle tvingas sälja huset.

Bedrägeriligan höll på att roffa åt sig sex miljoner från personer i Mellansverige, men stoppades av banken och polisen. Tio personer dömdes, men mannen i luren, "Christoffer Hammarström" som han kallade sig ett par gånger, gäckar fortfarande rättsväsendet. (Mannen på bild med luren i hand har dock inget med saken att göra).

Bedrägeriligan höll på att roffa åt sig sex miljoner från personer i Mellansverige, men stoppades av banken och polisen. Tio personer dömdes, men mannen i luren, "Christoffer Hammarström" som han kallade sig ett par gånger, gäckar fortfarande rättsväsendet. (Mannen på bild med luren i hand har dock inget med saken att göra).

Foto: TT/Montage VT

Västervik2022-11-13 08:00

Härvan är bland de största som berör Västerviks närområde de senaste åren, där man också lyckats få bedragarna fällda i domstol. 

Eller i alla fall några av dem.

Upplägget såg ut så här: En falsk bankman larmar privatperson om ett pågående bedrägeri – och erbjuder sig hjälpa till. 

Den "mycket trevlige" man som ringde upp de drabbade går ännu fri. Han kallade sig "Fredrik Bergström" respektive "Christoffer Hammarström".  

De som döms beskrivs som "bankmän", som upprättat konton dit pengarna slussas vidare, ett antal "målvakter" som upplåter sina nystartade konton åt bedragarna, samt en man som rekryterat dessa målvakter.

Den sistnämnda är dessutom en känd influencer med ett stort antal följare på Instagram.

Målvakterna är en brokig skara som i flera fall har en historia av drogmissbruk.

undefined
Åtalet om mångmiljonbedrägerierna väcktes i Kalmar tingsrätt eftersom den första drabbade bor i Kalmar län. Det rör sig om förslagna brottsupplägg, där privatpersoner genom psykologisk manipulation och tekniska hjälpmedel övertygas att föra över sina pengar, i tron att de skyddar sina pengar från ett bedrägeri.

De drabbade är en företagare, en forskare, två pensionärer och en person på en hög ansvarspost. I olika åldrar, både män och kvinnor. En kommer från Kalmar län. Vad får då dem att gå på lurendrejeriet?

Här är några ledtrådar ur deras vittnesmål.

  1. Numret verkar trovärdigt (är manipulerat så att det verkar komma från banken).

2. Mannen känner till att NN nyligen höjt sin beloppsgräns för Swish. I ett fall sammanfaller tidpunkten med att den ordinarie bankkontakten just slutat.

3. Mannen läser upp deras kontonummer och skickar ett mejl under samtalet – som också verkar komma från banken.

4. Mannen uppger att många andra på samma ort just blivit drabbade. 

Det är alltså personer som går in i samtalet med skeptisk hållning, men som blir övertygade av upplägget.

"Christoffer Hammarström" säger att någon håller på att swisha iväg deras pengar, och att de skyndsamt behöver flytta pengar till ett "fryskonto". På så sätt får han de oskyldiga privatpersonerna att överföra sin pensionsbuffert, sitt arv, jobbets miljoner – rakt i händerna på målvakterna.

Men allt går inte som de vill. Bankernas säkerhetssystem larmar och polis kopplas in. Målvakters konton i de utländska bankerna blir låsta, och bara begränsade summor når slutmålet: Att omvandlas till kryptovalutan bitcoin.

Merparten återförs till brottsoffren, men cirka 2,5 miljoner återfinns inte.

undefined
Brottsoffren är av skilda åldrar, och av olika bakgrund. En är företagare, en är forskare, men gemensamt är att de alla mått mycket dåligt av det som de utsatts för.

Totalt tio döms i tingsrätten. Fallet överklagas, och hovrätten skärper straffet för "bankmännen", till tre års fängelse för bland annat grovt bedrägeri.

Målvaktsvärvaren, influencern, får 1 år och 8 månaders fängelse för grovt bedrägeri, grovt penningtvättsbrott och dopingsbrott.

Bland de övriga är det en kvinna som straffas hårdast, med 1 år och 3 månaders fängelse för grovt penningtvättsbrott.

Utöver dessa och "Hammarström" finns troligen fler högre uppe i hierarkin, noterar tingsrätten i sin dom.

Vad händer då med de drabbade? I rättshandlingarna framgår det att brotten tagit dem hårt.

"Sovit dåligt, ofta gråtit om nätterna och varit konstant trött".

"En stor del av det som hon skulle leva av som pensionär är borta; hennes pension är obetydlig. Nu måste hon kanske flytta från sitt hus".

"... hon efter den aktuella händelsen känt sig otrygg, tycker att hon inte längre kan lita på människor och drömt mardrömmar."

De 2,5 miljoner som saknades, åläggs flera av de dömda att betala tillbaka. Om de saknar pengar kopplas Kronofogden in.  

Brottsskadeersättning

De 2,5 miljoner som försvann är flera av de dömda ålagda att betala tillbaka. Men i många fall likt dessa är det osäkert om gärningspersonen har några pengar. 

I så fall kopplas Kronofogden in, för att utmäta eventuella tillgångar.

Om man inte får någon ersättning via Kronofogden kan man ansöka om brottsskadeersättning från Brottsoffermyndigheten senast tre år från att domen inte längre kan överklagas.

Källa: Brottsoffermyndigheten.se 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!