Hälsoval gav inte fler valmöjligheter

Hälsovalet skulle ge ökad konkurrens - och därmed bättre vård. Men få vill starta eget inom vården i Kalmar län.

Gudrun Brunegård (KD). Arikvbild: Karin Hertz

Gudrun Brunegård (KD). Arikvbild: Karin Hertz

Foto: Karin Hertz

Västervik2012-01-11 00:00

Enligt en rapport som Konkurrensverket har gjort hamnar Kalmar län i det absoluta bottenskiktet när det gäller konkurrens och nyetableringar av hälsocentraler. Länet är trea från slutet.

Gudrun Brunegård, KD-politiker och landstingsråd, menar att ett krångligt regelverk och höga krav på personalen gör att få vill starta eget inom vården i Kalmar län.

- Jag vet att många av vårdföretagen har uttryckt att landstingets krav på specialistutbildade sjuksköterskor har krånglat till det för dem. De har behövt utöka bemanningen, och det blir dyrt. "Varför kan inte jag som är läkare ge diabetesråd", frågar man sig.

I hälsovalssystemet finns många kvalitetsindikatorer som landstinget regelbundet begär in uppgifter kring. Det är något som, enligt Brunegård, krävt mycket administrativt jobb för de privata vårdföretagarna. Sammantaget har det här gjort att en del privata läkare gått ihop, medan andra slutat.

- I andra län har hälsovalet inneburit ett tillskott av hälsocentraler i glesbygd och i förorter. Men i Kalmar län har det inneburit en begränsning i servicen till medborgarna.

Bara en ny hälsocentral har öppnat i länet sedan hälsovalet infördes, samtidigt som vårdcentralen i Överum håller på att läggas ner.

Jessica Rydell, miljöpartistiskt landstingsråd, medger att valmöjligheterna för medborgarna i Kalmar län inte ökat med hälsovalet. Hon håller också med om att det kan vara tufft att starta eget i länet.

- Det var inte lätt att starta nytt i och med att nästan alla redan var listade på en hälsocentral. Det var jättefå som inte var listade.

Men att det är krångligare att starta eget inom vården här än någon annanstans håller Jessica Rydell inte med om.

- Vi ligger någonstans på medel när det gäller detaljstyrning i hälsovården.

Rapporten visar också att Kalmar län har en väldigt liten andel privata hälsocentraler jämfört med resten av landet. Det tror Jessica Rydell beror på att många inte hunnit förnya sina avtal med landstinget.

- De flesta är på väg in.

Hälsovalet
I och med hälsovalet, som infördes i Kalmar län förra året, kan länsborna själva välja vilken hälsocentral eller vårdcentral de vill lista sig till. Länsborna kan välja mellan både privata och offentliga mottagningar. Syftet var att öka valfriheten för medborgarna, och genom konkurrensen höja kvalitén på vården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om