Hälsosamma skolkaféer i tävling

I samband med den barnhälsokonferens som ägde rum på Öland den 7- 8 mars, ska det nu utlysas en tävling. Vilken skola har länets hälsosammaste skolkafeteria? Inom två veckor kommer folkhälsocentrum officiellt gå ut med information till alla aktuella skolor.

Nytänkande. Andreas Nikolaidis är fritidsledare och han påpekar hur viktigt det är att uppmuntra eleverna att äta rätt.  Foto: Anders Steiner

Nytänkande. Andreas Nikolaidis är fritidsledare och han påpekar hur viktigt det är att uppmuntra eleverna att äta rätt. Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2007-03-10 00:25
- Under konferensen fick flertalet skolor reda på den kommande tävlingen. Därtill har redan information skickats till länets skolsköterskor och folkhälsosamordnare, påpekar Anna-Maria Johansson, folkhälsoutvecklare i Oskarshamn.
Redan nu verkar den sunda tanken ha etablerat sig. På Ellen Keyskolan i Västervik genomfördes stora förändringar, för närmare ett år sedan.
- Först och främst plockade vi bort godis och läsk. I början var jag faktiskt lite skeptisk att det skulle fungera, särskilt vad det gällde att få eleverna att inte dricka söta drycker, förklarar Andreas Nikolaidis, fritidsledare.
Sortimentet är ändå brett. Te, kaffe, saft, smörgåsar och bullar säljs till förmånliga priser. Vatten är gratis och det enda i kategorin onyttigt är chokladbollar och glass.
Plötsligt stannar en elev till vid fiket och köper en halv macka utan ost och en chokladboll. Andreas frågar varför...
- Maten är äcklig, det är korv stroganoff.
Sedan går hon raskt vidare genom korridoren.
- Det är just det här som är ett bekymmer. Eleverna har bestämt sig för att maten inte är god innan de ens har gått in i matsalen och smakat på lunchen. På skolan finns omkring 500 elever och om ett 20-tal av dem dagligen går till någon livsmedelsbutik och handlar onyttigheter, är ingen jättekatastrof i sammanhanget
- Lyckligtvis har vi märkt stor skillnad sen vi började ha ett hälsosammare sortiment i kafeterian. Framförallt säljs det mest frukt, vilket är väldigt roligt.
- I början var även eleverna negativt inställda, men när de med tiden har förstått att vi gör det här för deras skull, så har attityden blivit mildare. Att många unga äter fel är ett utbrett problem. Vad vi som vuxna och möjligen särskilt inom skolan behöver göra är att få eleverna att ändra inställning. Tänka sundare, förklarar Andreas Nikolaidis.

Tävlingen kommer sålunda löpa under ett års tid. De deltagande skolorna ska sedan skicka in sina bidrag till folkhälsocentrum. Juryn kommer sedan bedöma
* Engagemang från skolledningen, personal och elever
* Nytänkande kring utbudet
* Stimulering till konsumtion av hälsosammare alternativ
Och naturligtvis utlovas fina priser till den skola som innehar länets hälsosammaste skolkafé.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om