På hälsocentralen är över 9 000 patienter listade. Sedan den startades har antalet läkare tredubblats, från tre till nio. Från början fanns 20 medarbetare. Idag är de 45.
Att hälsocentralen växt ur sina lokaler leder bland annat till problem med arbetsmiljön, med tillgänglighet, och med att bevara sekretessen. Det är lyhört, och medarbetare har behövt boka rum med hänsyn till varandra.
– Så ska det inte vara, säger regionråd Emy Ahlstedt (C).
Varför har inte investeringen skett tidigare?
– Det är en prioriteringsfråga. Många fastigheter har eftersatt underhåll, säger Adolfsson, som framhåller att han är stolt över att regionen har en hög investeringsnivå och inte lånar pengar till investeringar.
– Vi har också investerat mycket i psykiatribyggnaderna, i Oskarshamn, i Kalmar och nu i Västervik, säger Lena Granath (V).
Hittills har renovering av en av hälsocentralens tre "flyglar" gjorts.
Enligt hälsocentralens verksamhetschef Daniel Johansson är den största nackdelen med renoveringarna att medarbetarna jobbar utspritt, men det går inte ut över patienterna. Det kommer även bli lättare att hitta in när den nya receptionen står klar, vilket den ska göra efter årsskiftet.
Regionfullmäktige väntas nu ta ett inriktningsbeslut, sedan väntar om- och nybyggnad.
Folktandvårdens nya hus blir kommer byggas där hälsocentralens modulhus står idag. I hälsocentralen kommer alla behandlingsrum bli likadant utformade, och provtagning- och analysrum placeras centralt i huset.
Grönområdet i hörnet mellan Stora trädgårdsgatan och Breviksvägen görs om till parkering.
Daniel Johansson ser fram emot nya lokaler.
– Ombyggnationen tar höjd för att vi kommer kunna växa ytterligare, säger Daniel Johansson.
Investeringen beräknas kosta 145 miljoner, och görs för att möta framtidens primärvårdsbehov, när allt fler blir äldre och vårdansvaret förskjuts från sjukhus till hälsocentraler.
Emy Ahlstedt (C) berättar att hälften av hälso- och sjukvårdens resurser går till drygt 5 500 av länets 250 000 invånare. Av dessa 5 500 är 70 procent över 70 år.
– De patienterna behöver en fast läkarkontakt som känner till patientens historik, säger hon.
Man räknar med byggstart våren 2026, och att allt ska stå färdigt 2030. Det kommer dock, förhoppningsvis, inte bli omständligt för patienterna. Först ska folktandvårdens nya hus byggas. Efter det ska deras gamla lokaler byggas om. Efter det renoveras den sista "flygeln".