Hälften vill ha wifi på hemmet

Hälften av framtidens äldre vill ha bra internetuppkoppling på äldreboendet. Det visar den enkätundersökning som kommunen genomförde under förra året.

IT på hemmet. Hälften av de tillfrågade i enkäten vill ha bra internetuppkoppling i sitt framtida boende.

IT på hemmet. Hälften av de tillfrågade i enkäten vill ha bra internetuppkoppling i sitt framtida boende.

Foto: Anders Wiklund/TT

Västervik2018-01-04 09:00

Personer mellan 67 och 81 år fick svara på enkäten, som även genomfördes 2005. Totalt svarade 274 personer på frågor om sin nuvarande situation och önskemål inför framtiden.

Resultatet visar att äldreboende känns som en avlägsen lösning för många, som i stället vill bo kvar hemma så länge som möjligt. Alternativt vill de flytta till ett trygghetsboende, det vill säga en anpassad bostad för personer som fyllt 70 år.

– Flera trygghetsboenden har byggts och flera är på gång, berättar Joakim Nyman, utvecklingsledare på socialförvaltningen i Västerviks kommun.

Om de svarande ändå skulle behöva bo på ett äldreboende eller i ett särskilt boende väger sociala och geografiska faktorer tungt. Att få bo tillsammans med sin partner, att bostaden har balkong eller terrass samt närhet till naturen är de viktigaste punkterna. Närhet till allmänna kommunikationer och till vårdcentral, samt låg hyra, är också betydelsefullt för det framtida boendet.

Nästan hälften av de svarande anger att bra internetuppkoppling är viktigt. Men även tekniska lösningar som skapar självständighet ligger högt. Något färre, 20 procent, ser möjligheter till digitala lösningar som viktigt.

Frågorna om teknik och internet fanns inte med i enkätsvaren från 2005, då mycket har förändrats sedan dess.

– Numera finns wifi i gemensamhetsutrymmen på samtliga äldreboenden. När vi bygger nya särskilda boenden i framtiden ska vi se till att fiber dras in direkt från början, säger Joakim Nyman.

Framtidens äldre – en lägesrapport

68,6 procent har bott mer än tio år i sin nuvarande bostad

64,6 procent av de svarande har inga funderingar på att byta bostad

Bland dem som ändå funderar på nytt boende vill 39 procent bo i ett trygghetsboende, 29,3 procent vill bo i hyresrätt och 10,6 procent vill bo i bostadsrätt. 5,7 procent vardera vill bo i villa/radhus eller äldreboende/särskilt boende.

Av de svarande verkar hälsan vara god. Många uppger att de känner sig friska, få att de känner sig ensamma och de flesta anser att de har en meningsfull tillvaro med regelbunden kontakt med anhöriga, vänner och bekanta.

86 procent uppger att de klarar sig helt utan hjälp och stöd för att klara den dagliga tillvaron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!