Hälften sanning och hälften påhitt den röda tråden på författarafton

Årets författarafton i Västervik, den tredje i ordningen, såldes ut på tre timmar och det var en förväntansfull publik som fyllde de 340 platserna.

Katerina Janouch berättade inlevelsefullt och väldigt roande om sin bakgrund och sina böcker. I bakgrunden väntar författarkollegorna Börge Hellström, Anders Roslund, Maira Ernestam och Carin Hjulström.

Katerina Janouch berättade inlevelsefullt och väldigt roande om sin bakgrund och sina böcker. I bakgrunden väntar författarkollegorna Börge Hellström, Anders Roslund, Maira Ernestam och Carin Hjulström.

Foto: Ola Axman

Västervik2012-10-17 22:39

De fick valuta för pengarna. Alla fem författarna bjöd frikostigt på sig själva och lockade fram många skratt och ännu fler breda leenden.

Först ut på Bryggarens scen var Carin Hjulström.

Hon berättade om sin senaste bok som är just en blandning av verklighet och fantasi. Faktiskt är de så sammanflätade att hon känt sig tvungen att reda ut vad som är sant och vad som är "hittepå" i en eftertext.

Carin Hjulström berättade vant och med ett stort mått av humor, kryddat med riktigt underhållande självironi. Publiken njöt och den som inte blir sugen på att läsa hennes senaste roman fanns i varje fall inte i Bryggaren i går kväll.

Om Carin Hjulström har svada så var det bara en viskning mot Katerina Janouch. Hon öste ur sig en fullkomlig flod, en aldrig sinande ström av ord.

- Att vara författare är att ha en bokstavssjukdom", slog hon fast.

I ett rasande tempo gick hon igenom sin egen bakgrund, romanfigurerna i hennes mest kända serie som handlar om barnmorskan Cecilia Lund och om kopplingar till verkligheten.

Hennes framträdande var mer stå-upp-komik än föredrag och när hon sprängde målsnöret på utsatt tid var det som om hela publiken drog efter andan efter alla ord och alla muntrationer. Väldigt roligt.

Maria Ernestam hade fem hållpunkter i sitt framförande. Faktorer som finns med i hennes författarskap.

Hon talade om kärlekens positiva och destruktiva sidor och hur vi väljer att älska. Om rädslan för främmande människor och företeelser och hur rädslan kan stöta bort chanser i livet.

- Passion är en viktig del av livet, sade Maria Ernestam. Det behöver inte nödvändigtvis vara en passion för en människa utan kan lika gärna vara förr ett jobb, en hobby eller något annat. Den som har en rejäl passion klarar sig alltid.

Familjen fanns med.

- Familjen finns alltid där, den kommer vi aldrig ifrån vad vi än tycker, det är bara att acceptera.

Slutligen talade hon om den magiska resa som hon varit ute på när hon skrev sin senaste bok. Märkliga, magiska sammanträffanden som bekräftade att hon var på rätt spår - att hon verkligen skulle skriva den bok hon gett sig in på.

Författarduon Anders Roslund och Börge Hellström har ett arbetssätt som är identiskt med undersökande journalistik. De har ett angeläget budskap att berätta. Spänningsromanerna får läsaren "på köpet" när de delger oss ett socialt engagemang baserad på en pedantisk undersökt verklighet.

- Vi skriver 50 procent sanning och resten dikt.

En stor del av duons samtal från scenen handlade om de små huvudpersonerna i senaste boken. Minderåriga i de kriminella gängens utkanter som inget hellre önskar än att en dag själva få figurera i rättegångar och riktiga uppgörelser.

- Det finns 5 000 unga pojkar som liknar vår huvudperson, på väg in i kriminella nätverk. Lika många som alla interner i landets samtliga fängelser.

Kvällens presentatörer var Malin Wall, Bokia och Mikael Sönne, Västerviks-Tidningen, från kvällens arrangörer.

Webb-tv
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!