Hälften har nya jobb efter nedläggning

Det har gått nästan elva månader sedan fönsterfabriken i Överum berättade för de 73 anställda att fabriken skulle läggas ned så har cirka 40 fått nya jobb. Förlorarna är de som är över 55 år.

Då och nu. De förlorade sina jobb vid fönsterfabriken i Överum, men nu har Erik Lundgren och Håkan Karlsson nya jobb.Foto: Hans Brandin

Då och nu. De förlorade sina jobb vid fönsterfabriken i Överum, men nu har Erik Lundgren och Håkan Karlsson nya jobb.Foto: Hans Brandin

Foto: Hans Brandin

Västervik2012-07-20 00:00


Erik Lundgren, Gamleby, och Håkan Karlsson, Överum, hör till gruppen som fått nya jobb.

- Jag vikarierar inom kriminalvården i Västervik, berättar Erik Lundgren. Det är ett bra jobb och jag trivs jättebra. Där skulle jag gärna fortsätta.

Håkan Karlsson började på fönsterfabriken sedan han blivit uppsagd, på grund av arbetsbrist, från Överums bruk. Nu är han tillbaka på bruket och sköter samma cnc-svarv (datorstyrd svarv) som förut.

- Utbildningen på cnc fick jag på dåvarande Amu i Gamleby och det är tack vare den jag har jobbet, säger Håkan Karlsson. Jag hade kunnat få andra jobb, men jag vill jobba i Överum eftersom jag är deltidsbrandman och platschef i Överum.

Båda talar mycket varmt om gemenskapen på fönsterfabriken, om hur smidigt arbetet löstes och hur det informella, flexibla arbetssättet med personligt ansvar gav toppresultat.

Allt det här påpekade facket och löntagarkonsulterna, förgäves i förhandlingarna.

- Våra argument om vilka problem som skulle kunna uppstå när jobben flyttades till Vetlanda har slagit in till 100 procent, säger Erik Lundgren.

- Det företagsmässigt riktiga hade varit att flytta jobben från Vetlanda till Överum - det är dagens sanning.

Gänget från fönsterfabriken håller kontakten. Erik och Håkan vet ganska väl hur det gått för var och en.

- Det var ju som ett familjeföretag och vi var väldigt nära varandra. I dag har runt 40 fått jobb. De finns på Barracuda i Gamleby, SPH och Överums bruk i Överum, Totebo, Elfa, Ankarsrums bruk, äldreomsorgen, glasmästeri och kriminalvården.

Erik Lundgren lyfter gärna blicken och ser på problemet ur ett större perspektiv.

- När man hamnat i den här situationen upptäcker man att det saknas en aktiv arbetsmarknadspolitik på det nationella planet. Mycket mer borde satsas på omskolning och utbildning. Sådana, snabba insatser hade kunnat ge jobb direkt åt oss från fönsterfabriken.

En av förlorarna är Lillemor Hjalmarsson, Västervik, som arbetade 24 år på fönsterfabriken i Överum och gärna hade fortsatt fem år till.

- Tyvärr har jag inte lyckats få något nytt jobb. På arbetsförmedlingen sa de att jag inte är så attraktiv på arbetsmarknaden på grund av min ålder. Jag har dessvärre upptäckt att det stämmer. Efter semestern ska jag åka runt och personligen prata med chefer på olika arbetsplatser för att gripa det sista halmstrået.

Ett riktigt chockbesked

Den 1 september 2011 berättade Inwido om planerna på att lägga ner fabriken i Överum och ställa 73 personer utan jobb.

Produktionen av fönster hade tidigare gått på högvarv och när personalen kallades till stormöte räknade de med att få beröm över sina insatser och fabrikens goda resultat.

Istället fick de beskedet att arbetsplatsen läggs ned.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om