Hälften har känt sig diskriminerade

I dag är det Internationella kvinnodagen. En dag som ska främja jämställdhet mellan könen. Ändå anger mer än hälften av de 124 personer som svarat på VT:s webbundersökning att de någon gång känt sig diskriminerade.

Foto:

Västervik2013-03-08 05:51

Främst handlar det om tillfällen på arbetsmarknaden, exempelvis att en man fått en tjänst trots att kvinnan haft bättre meriter, att kvinnor utsatts för diverse härskartekniker, inte blir lyssnade på och halkar efter lönemässigt. Men även män har upplevt att de blivit orättvist behandlade vid tjänstetillsättningar då arbetsgivaren valt att kvotera in kvinnor.

De flesta, 56 procent, var rörande överens om att lönerna är den viktigaste jämställdhetsfrågan, följd av föräldraskap, där elva procent anser att kvinnor och män inte alltid bemötts jämställt i sådana sammanhang. Främst är det papporna som uppger att de inte ses som lika bra föräldrar i myndigheters ögon, och att de har svårare att få rätt i en vårdnadstvist.

En kvinna har angett att hon blivit ifrågasatt för att hon har sina barn hemma i stället för att jobba.

– Då min man var hemma med dom var det jämställt och frid och fröjd, skriver hon.

Undersökningen låg ute på vt.se i två dygn. VT gör inga anspråk på att den ska utgöra något fullständigt statistiskt underlag.

Av de 124 personer som svarade på frågan kände de allra flesta, 92 procent, till att Internationella kvinnodagen finns, men bara 32 procent brukar uppmärksamma den på något vis.

43 procent anser att dagen fortfarande fyller en funktion i samhället. Något färre, 40 procent, tycker inte det medan 17 procent är osäkra.

Under fredagseftermiddagen kommer du att kunna läsa mer på webben om vad folk har svarat i undersökningen.

Siffror ur undersökningen

Av de 124 personer som strax före klockan 17 hade svarat på undersökningen:

- var 56 procent kvinnor och 44 procent män

- hade 35 procent barn under 18 år

- var 50 procent anställda, 14 procent pensionärer, 12 procent egna företagare, 5 procent arbetslösa, 2 procent sjukskrivna och 2 procent föräldralediga

- låg medelinkomsten på 19 604 kronor

- kvinnornas medelinkomst var 17 609 kronor

- männens medelinkomst var 22 153 kronor

- hade 52 procent i något sammanhang känt sig diskriminerade.

- tjänade 28 procent under 5 000 kronor i månaden och 21 procent över 35 000 kronor i månaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om