Det nya gårdsslakteriet har avlett tankarna från de två tidigare katastrofåren då salmonellasmittan slog till och hotade hela verksamheten.
– Bra för mig och bra för grisarna, säger han.
Att bygga ett eget gårdsslakteri har han funderat på en längre tid. Men så kom då dråpslagen. Salmonellautbrott inte bara en, utan två gånger. Hela grisbeståndet fick slaktas. Då var han nära att ge upp.
Men nu är allt sanerat, och han har kunnat behålla sina kunder och fått fortsatt förtroende trots alla svårigheter.
Senaste året har han helt kunnat koncentrera sig på att bygga det gårdsslakteri han länge drömt om. Ingen lätt match för övrig. Lagar och förordningar reglerar hur ett slakteri ska byggas och fungera in i minsta detalj.
Håkan Jonsson ser bara fördelar med sitt nya lokala slakteri.
– Jag slipper transporterna till slakteriet, men den stora vinsten är att jag har överblick över hela kedjan från uppfödning till slakt utan några mellanhänder. Jag får säkerhets-, och kvalitetskontroll hela vägen.
Det gör att köttkvaliteten blir ännu bättre, menar han.
– Det har inte känts bra när grisarna har fått ett bra liv här och sedan ska iväg med transportbilen till slakteriet. Att slakta är inte någon särskilt gullig verksamhet, det ska sägas. All köttproduktion slutar med avlivning, men i fortsättningen får grisarna avsluta sitt liv så lugnt som möjligt här på gården.