"Hade för avsikt att ta med sig hela styrenheten"

Arbetet vid Örserumsviken går vidare och allt utsläpp är omhändertaget

Ð Hade vi blivit av med den hŠr delen hade reningsprojektet stŒtt helt stilla i dag, sŠger platschef HŒkan Larsson. Foto: ANDERS STEINER

Ð Hade vi blivit av med den hŠr delen hade reningsprojektet stŒtt helt stilla i dag, sŠger platschef HŒkan Larsson. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2002-12-03 06:00
I går var produktionen i gång igen med reningen av Örserumsviken. Dock i mindre omfattning än tidigare efter fredagskvällens dramatiska händelser.
- Vi har duktigt folk här och redan i lördags kunde vi köra, säger platschefen Håkan Larsson på Vägverket Produktion.
När den schweiziska firman Diethelm Umweltechnik AG, som tidigare varit involverade i projektet vid gamla Pappersbruket, i fredags kväll lade beslag på delar av anläggningen befarades det värsta.
- De hade en ordentlig lyftkran och två stora lastbilar med sig, berättar Håkan Larsson.
- Helt klart är att de hade för avsikt att ta med sig de två stora containrarna där hela "vårt hjärta" finns med elsystem och styrenheten. Då hade det varit kört för lång tid.
Vad som nu händer är bland annat att låsen till grindarna byts ut eftersom det finns nycklar på drift.
Fredagskvällens åverkan på anläggningen medförde att mellan 500 och 800 liter polymer läckte ut.
- Den har vi redan tagit hand om.
- Polymer är en ofärgad vätska och det var lite av en slump att vi upptäckte utsläppet. Vätskan hade runnit ut på en asfaltyta och eftersom den då blivit hal som såpa upptäckte vi det.
Någon fara för miljön var det aldrig.
- I och för sig är en afaltsyta inte hundraprocentigt tät. Hade vätskan runnit ner i brunnen hade den kommit tillbaka till reningsanläggningen.
Polymer är ett förtjockningsmedel som används för att få det upptagna sedimentet att bilda klumpar som i reningsbassängen sjunker till botten och blir på så sätt lättare att ta hand om.
Polisen var på plats i fredags men om det hela får en polisiär fortsättning är ännu så länge inte klart.
- Det mesta lutar åt att det blir en civilrättslig process eftersom det råder delade uppfattningar om skrivna avtal mellan två parter, säger Tom Tångsten på polisen.
Vad som finns är ett så kallat lösöresköpeavtal mellan Vägverket och Diethelm.
- Ett sådant avtal innebär att vi äger grejerna till dess att hela arbetet är slutfört, säger Håkan Larsson.
- Då har Diethelms förköpsrätt på utrustningen och får köpa det till då gällande värde.
Håkan Larsson betonar att man hela tiden haft en god kontakt med Diethelms så därför kom fredagskvällens händelse mycket överraskande.
- Helt obegripligt.
Nu tar reningsprojektet snart vinteruppehåll.
- Vi hade kunnat köra för fullt ett tag till. Just nu fungerade allt perfekt och den senaste månaden har vi haft den största produktionen hittills, säger Håkan Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om