Häckenstad har egen fos forfälla

Fosfor är ett grundämne som är livsnödvändigt. Det används också som konstgödsel och det rubbar balansen i naturen. Resultatet blir övergödda vattendrag - som Gamlebyviken.

Dennis Wiström projektledare för Havsmiljö Gamlebyviken till vänster och lantbrukaren Fredrik                    Andersson, Häckenstad framför den långa nyanlagda fosforfällan.

Dennis Wiström projektledare för Havsmiljö Gamlebyviken till vänster och lantbrukaren Fredrik Andersson, Häckenstad framför den långa nyanlagda fosforfällan.

Foto: Hans Brandin

Västervik2012-03-12 00:00

För att hindra att fosfor läcker ut i havet så genomförs en rad åtgärder inom projekt Gamlebyviken. Helt frivilliga åtaganden från lantbrukarna. En av dem är Fredrik Andersson, Häckenstad, Gamleby.

- Det är ett roligt arbete och när man ser direkta resultat så blir det ännu roligare, säger Fredrik Andersson.

Han har anlagt en fosforfälla på sin gård och det är bara den första av fem planerade, varav två i mindre skala.

Fällan ser ut som ett ovanligt brett dike. Men det gömmer sig flera specialfunktioner i fosforfällan. Två delar av det långa diket är extra djupa, det är fickor där tanken är att fosfor ska fällas ut och dala till botten. Efter varje ficka är vattnet uppdämt för så att det bara sipprar över kanten. Efter fosforfällan följer en sista damm där växter ska tillgodogöra sig kväve och fosfor som tar sig förbi fällan.

Först därefter rinner vattendraget ut i Baggetorpsån.

- Jag har utfört allt arbete själv efter dialog med Dennis Wiström projektledare för Havsmiljö Gamlebyviken, säger Fredrik Andersson. Sedan är tanken att jag ska kunna tömma fickorna på det fosforrika sedimentet och kunna sprida det på mina åkrar och på så sätt få "egentillverkad" fosforgödning.

Vattnet som porlar fram efter de båda fosforfällorna är alldeles klart. När det sammanstrålar med vatten från ett annat, icke åtgärdat dike, blir kontrasten tydlig. Där rinner brunt, "Oboy-färgat" vatten och det är ett tydligt tecken på hög fosforhalt.

Diket med det brunfärgade vattnet står på tur att få en egen fosforfälla på Häckenstad.

- Runt Baggetorpsån, där vi har vårt fokus just nu, är det flera gårdar som samverkar, säger Dennis Wiström. Det är Krejstad, Häckenstad, Ramstad, Heda och så två gårdar i Ullevi. För övrigt inriktar vi oss på Almviksån, Dynestadån och Gamlebyån och jordbruken i det avrinningsområdet.

Förutom fosforfällor har man strukturkalkat (se artikel intill).

- Under årens lopp har otroliga mängder fosfor sköljts ut i Gamlebyviken. Om man skrapar av bara fem centimeter från bottenskiktet viken skulle man få upp fosfor till ett värde av 50 miljoner kronor.

- I viken stimulerar den höga fosforhalten tillväxten av alger, som när de dör faller till botten och ökar koncentrationen av fosfor i en negativ spiral. I projekt Gamlebyviken koncentrerar vi oss på att hejda utsläppen av fosfor, men jag tror att den dagen kommer då vi handgripligen måste rensa bottnarna i Gamlebyviken från fosforrikt slam.

Fosfor

Fosfor betyder "ljusbärare" på grekiska och är ett icke-metalliskt grundämne med den kemiska beteckningen P. Med något undantag finns inte fosfor i fri form i naturen. Det är i huvudsak bundet till syre som fosfat. Fosfor ingår i runt 200 olika mineral och är livsnödvändigt för både växter och djur.

Det är så vanligt att det i genomsnitt finns 1,1 kilo per ton av jordskorpan.

Fosfat bryts och 90 procent används för konstgödsel till jordbruket.

I havsvatten är fosfathalten ca 0,07 g/ton. I haven bildar fosfater svårlösliga oorganiska föreningar som sjunker till botten. Fosfathalterna ökar därför med vattendjupet ned till 1 000 m.

Fosfor i form av fosfater är liksom kol, syre, väte och kväve ett nödvändigt grundämne för alla levande organismer. Fosfor är en förutsättning för att kunna lagra energi, att bygga strukturer som DNA och RNA (och därmed lagra och förmedla ärftlig biologisk information). Det ingår också som en viktig komponent i ben och tänder hos ryggradsdjur och skal hos kräftdjur och musslor. Bland mycket annat.

Dessutom är fosfater nödvändiga för fotosyntes. Blod, muskelfibrer, nerv- och hjärnsubstans samt mjölk och äggula innehåller mycket fosfor.

En människa på 70 kg innehåller motsvarande 0,7 kg fosfor, varav 90 procent finns i skelettet, åtta procent i musklerna och återstoden i nerverna.

Benaska består huvudsakligen av kalciumfosfat. Djurutsöndringar är mycket fosforrika, och en vuxen människa upptar och avger ca 2 g fosfor per dygn.

Fosfor är ett av de grundämnen som växter ofta lider brist på. Därför tillförs fosfatgödsel (superfosfat, råfosfat) i stora mängder i modernt jordbruk. Från växterna överförs fosforföreningarna vidare till människor och djur.

Till skillnad från andra icke-metaller finns inte fosfor i gasform. Kretsloppet består av ett landbaserat och ett vattenbaserat biologiskt kretslopp med omloppstider på dagar, veckor eller år. Dessa är förbundna med varandra genom ett långsamt, geologiskt-oorganiskt kretslopp med omsättningstider upp till miljontals år.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!