Gymnasist: "Många är nöjda med hur det blev till slut"

Det har varit ett speciellt år för kommunens alla gymnasieelver, inte minst för de blivande studenterna. Men trots distansundervisning och ett nedbantat studentfirande tycker Moa Henriksson i SA17B att hela situationen löstes på ett effektivt sätt.

"Vi är många som ser fram emot studenten även att den är som den är. Jag tror det är viktigt att belysa det, men sedan har jag såklart också varit jätteledsen, besviken och arg som alla andra" säger Moa Henriksson i SA17B.

"Vi är många som ser fram emot studenten även att den är som den är. Jag tror det är viktigt att belysa det, men sedan har jag såklart också varit jätteledsen, besviken och arg som alla andra" säger Moa Henriksson i SA17B.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2020-05-23 10:00

Moa Henriksson och hennes klasskamrater har bara några veckor kvar tills den stora dagen. Betygen ska sättas, gymnasiearbetet ska in och därefter tar alla förberedelser inför firandet fart. Men det här är inget vanligt år.

All undervisning sker på distans, balen är framflyttad och studentfirandet är kraftigt nedbantat. Åsikterna om hela situationen har varit många, men en som har förståelse och tycker skolledningen löst det hela bra är Moa Henriksson.

– Vi är många som ser fram emot studenten även att den är som den är. Jag tror det är viktigt att belysa det, men sedan har jag såklart också varit jätteledsen, besviken och arg som alla andra. Många missuppfattar oss och tror att vi inte är glada för det vi får, men det är vi, säger hon.

Enligt Moa var hon och många andra elever i årskurs tre oroliga innan lösningen presenterades. Att det inte skulle vara som vanligt förstod nog de allra flesta, men det var ändå jobbigt att inte veta hur det skulle bli.

– Jag tror det handlade om att man inte riktigt hade koll på situationen, det är jobbigt att inte veta. Skolan visste inte heller, så jag var mer ledsen och besviken då.

Kortegen är inställd, ceremonin från kyrkan kommer att sändas digitalt och högst två anhöriga per elev får närvara vid utspringet. Allt det har Moa förståelse för.

– Det har man, absolut. Samhället går ju före.

Men det är inte bara firandet som är annorlunda. Den 18 mars gick Västerviks gymnasium över till distansundervisning och samtliga elever började arbeta hemma. En stor omställning, men som även det har gått bra, enligt Moa.

– Det är nog lite olika, men för mig har det gått ganska bra. Jag kan bara prata utifrån mina lärare, men de har skött det väldigt snyggt och varit noggranna med närvaron. Men de har samtidigt gett oss frihet och eget ansvar. I stället för prov har vi haft inlämningar, så lärarna har anpassat studierna väldigt bra.

Det jobbigaste har varit den sociala biten, att inte längre gå till skolan och träffa kompisar och lärare som vanligt.

Vad har varit svårast med att plugga hemma?

– Ämnen som naturkunskap och matematik är ganska kluriga att plugga hemma, för där behöver man mer hjälp. Många andra ämnen handlar om att tänka själv och argumentera, men riktigt så är det ju inte i matematik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!