– Vi har haft åtminstone fem falsklarm under våren, säger Jörgen Jonsson, gymnasie- och komvuxchef.
För få bukt med larmen har polis och räddningstjänst bjudits in för att berätta om allvaret i att larma falskt; att om ett riktigt larm inträffar strax efter så kanske en nödställd inte får tillräcklig hjälp i tid, att trovärdigheten i larmsignalerna undergrävs och att skolan får betala en avgift för felaktiga utryckningar.
Informationen har inte hjälpt. Så sent som i förra veckan gick ett nytt falsklarm. I det läget valde gymnasiet att göra en polisanmälan.
Av anmälan framgår att gymnasieledningen fått information om att falsklarm finns med på listor bland avgångselevernas poängjakt inför studenten.
Vi har berättat om poängjakten tidigare. Eleverna får poäng efter att ha genomfört olika upptåg. Vissa tilltag är oskyldiga, andra inte.
– Vi fick se en lista häromåret, och vi kan kanske inte ha synpunkter på saker som att äta mask eller färga håret blått. Däremot finns det andra uppgifter som inte är acceptabla, som att köra i fel körriktning på Storgatan, starta matkrig eller hamna i fyllecell, säger Jörgen Jonsson.
Enligt tips till gymnasieledningen så är att orsaka falsklarm en av de saker som kan ge poäng i en av de listor som satts upp inför årets studentfirande.
I polisanmälan klassas falsklarmen som skadegörelse. Västerviks gymnasium gör uppskattningen att larmen kostat skolan 25 000 kronor i vår.