Gymnasiet minskar med en tredjedel

Västerviks gymnasium står inför stora utmaningar och förändringar. Först ska en elevtopp tacklas, sedan ska en kraftig minskning av elevantalet bemötas.

Först kommer en elevtopp, sedan en rejäl dip. - Det blir en utmaning att möta det, säger gymnasiechefen Staffan Erlandsson.Foto: Lisa Olaison

Först kommer en elevtopp, sedan en rejäl dip. - Det blir en utmaning att möta det, säger gymnasiechefen Staffan Erlandsson.Foto: Lisa Olaison

Foto: Lisa Olaison

Västervik2008-03-22 00:05
Till hösten passerar Västerviks gymnasium 1500 elever för första gången. Ny ansökningsstatistik visar att 83 procent av alla elever som lämnar nian söker sig just till Västerviks gymnasium. - Det är en ovanligt hög siffra jämfört med riket. Men vi har fortfarande fler elever som väljer skolor i andra kommuner, än vad det är som kommer hit, säger gymnasiechefen Staffan Erlandsson.Samtidigt som skolan förbereder sig för höstens elevanstormning måste man planera långsiktigt. Om tio år kommer elevunderlaget ha minskat med hela 30 procent. - Totalt kommer vi att komma ner en bit under 1000 elever. Då krävs det en anpassning av utbud, lokal och personal efter det.Då kan det bli fråga om att gymnasiet lämnar externa lokaler, som delar av Hammargymnasiet i Gamleby och frisörlokalen i Västervik. Barackerna på gymnasiets skolgård blir de första som töms och skickas bort. - På sikt kommer vi att ta in program som ligger i externa lokaler, det är en målsättning som kommunen har. Vi har redan börjat integrera gymnasiesärskolan inom hotell och restaurang i Saluhallen, säger Staffan Erlandsson. Hur det blir med programutbud är svårt att sia om. - Vi måste ana oss till och skapa oss en bild av vad det är för utbildningar som ungdomarna är intresserade av och vad branschen säger, och sedan matcha efter det. Just nu är det i princip fullt på alla skolans utbildningar, både de yrkesförberedande och de studieförberedande. Men man vet att branscherna svänger. - För några år sedan låg byggprogrammet i malpåse, nu är det kö dit. Personalfrågan kan komma att lösa sig av sig självt, de kommande tolv åren kommer hälften av gymnasiepersonalen att gå i pension. I samma takt som elevantalet minskar ökar konkurrensen från andra skolor. Östra akademin och Gamlebygymnasiet lockar till sig elever, likaså utbildningar i grannkommunerna. - Vi känner av en ökad konkurrens från både kommunala och fristående skolor, säger gymnasiechefen.Är det bra med konkurrens?
- Ur ett elevperspektiv är det bra om man har mer att välja på på nära håll. Till exempel ett fordonsprogram som vi inte har i dag skulle vara bra.Ett privat byggprogram då?
- Det har vi ju redan ett i dag och branschen säger att de inte kan garantera mer än ett visst antal praktikplatser. Det är oerhört viktigt att ha branschen med sig. - Det blir en utmaning att möta framtiden, den kan innebära både nya arbetsformer och samverkanssätt. Ny teknik och nya värderingar kommer att förändra skolan, det vet man säkert.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om