Gymnasieläraren: "Då förstod jag att jag hade corona"

I våras var gymnasieläraren Per Nylén orolig för att bli allvarligt sjuk i corona. I november testade han positivt, men det blev inte alls som han trodde.

Under flera månader under 2020 har gymnasieläraren Per Nylén undervisat sina elever på distans. Han tycker att det funkat förvånansvärt bra.

Under flera månader under 2020 har gymnasieläraren Per Nylén undervisat sina elever på distans. Han tycker att det funkat förvånansvärt bra.

Foto: Karin Hertz

Västervik2021-01-03 10:00

Det är mars 2020. Coronapandemin har dragit in över landet på allvar och distansundervisning införs på Sveriges gymnasieskolor. 

Gymnasieläraren Per Nylén och hans kollegor fortsätter att gå till jobbet på Västerviks gymnasium, medan eleverna får stanna hemma.

Per Nylén minns att han tyckte att övergången till distansundervisning gick snabbt. 

– En del blev nog lite paffa, det blev jag också, säger han när vi hörs för ett videosamtal strax före nyår.

Samtidigt är Per Nylén imponerad över att omställningen gick så snabbt och bra.

Den första tiden med distansundervisning publicerade han flera inlägg på sin Facebooksida. 

Det är slutet av mars och några elever ska för första gången skriva prov på distans. Per Nylén har fotat sin dator och ett tomt klassrum. Han berättar att eleverna har placerat sina mobiltelefoner så att han ska se att de verkligen sitter vid sina datorer och skriver, de har mobiltelefonerna uppkopplade till ett videomöte.

Distansundervisningen funkar bra, men Per Nylén är orolig för att bli allvarligt sjuk i covid-19. Han är astmatiker och i början av pandemin räknades personer med astma till riskgrupperna.

– I april var det ett otäckt läge med smittspridningen, så då började jag jobba hemifrån och gjorde det ända fram till sommaren.

Men när höstterminen drog i gång var det inte längre aktuellt med distansundervisning.

Hur var det att komma tillbaka till jobbet efter sommarlovet?

– Vi lärare var nog lite extra inspirerade och det gick bra augusti, september och halva oktober. Men sen drog det i gång igen. Det var bara att gilla läget och försöka hålla avstånd. 

Bland annat möblerades klassrummen på ett sätt som skapade mer utrymme mellan bänkarna och lärarna erbjöds möjligheten att bära visir.

Kändes det okej att undervisa på plats när smittspridningen ökade igen?

– Ja, vi hade inte så mycket val. Det kom inga andra besked från regeringen, så det var bara att göra sitt bästa.

Veckorna gick. Efter höstlovet testades många elever på Västerviks gymnasium positivt för covid-19. Per Nylén, som är astmatiker och hostar mycket även i vanliga fall, började plötsligt hosta mer än vanligt.

– Då tänkte jag att nu är det bäst att jag går hem.

Trots hostan kände han sig pigg och han hade ingen feber. 

Men en morgon vaknade han utan att känna någon lukt eller smak.

– Det smakade möjligtvis något, men lukten var helt borta. Då förstod jag att jag hade corona.

Just vid den här tiden var det många som beställde covid-19-test. Per Nylén fick vänta i flera dagar. Sedan tog det ytterligare fyra dagar innan han fick ett positivt svar. 

Då hade han varit hemma i nästan två veckor.

– Jag mådde inte särskilt dåligt, men hade problem med lukt, smak, aptit och magen. Och så hostade jag. 

– Det är lätt att tänka sig att viruset sprider sig lätt när en del blir så lindringt sjuka.

Per Nylén var lite orolig för att han skulle bli riktigt sjuk, särskilt med tanke på att han är astmatiker. Men lyckligtvis blev han aldrig sämre och sedan en tid tillbaka mår han bra igen. Han har också fått tillbaka lukt och smak.

Men pandemin är långt ifrån över och efter jullovet kommer Västerviks gymnasium att fortsätta med distansundervisning, åtminstone till slutet av januari.

– Det idealiska vore om eleverna kunde komma tillbaka till skolan efter sportlovet, då skulle vi få tid att göra saker som är svåra att göra på distans.

Han saknar mötet med eleverna och möjligheten att föreläsa i aulan, men han tror att det kommer att dröja innan det blir möjligt igen.

Per Nylén tycker att det har gått bättre än förväntat att undervisa på distans. 

– Närvaron i klasserna har nästan blivit bättre. Sen är det svårt att veta om eleverna verkligen är på plats mentalt och om de verkligen jobbar, säger han och tillägger att distansundervisningen passar en del elever men inte alla.

Vad ser du fram emot att göra efter pandemin?

– Jag älskar att resa och det här är det första året på 30 år som jag inte varit utomlands. 

Han längtar också efter att få gå på konserter och opera.

Musik är ett av Per Nyléns stora intressen. I lägenheten har han ett rum som är fyllt av musik. Bokhyllorna rymmer någonstans mellan 15 000 och 20 000 cd-skivor. Det är även här inne som Per Nylén sitter när han undervisar. 

För tillfället trängs datorn med högar av cd-skivor. Per Nylén avslöjar att han lyssnat på en hel del musik under pandemin.

Gymnasiet under pandemin

Den 18 mars införde Västerviks gymnasium distansundervisning. Det gjorde även Gamlebygymnasiet samt Komvux. Till en början undervisade Västerviks gymnasiums lärare i tomma klassrum.

Den 23 november återinfördes undervisning på distans på Västerviks gymnasium, men enbart för vissa klasser.

I början av december tog regeringen beslut om att stänga landets gymnasieskolor och införa distansundervisning från den 7 december.

Distansundervisning kommer att pågå till den 29 januari 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!