Gymnasieelever utvecklar mobilt bedrägeriskydd för äldre

Allt fler äldre har de senaste åren utsatts för olika typer av bedrägeri. Nu vill två gymnasieelever hjälpa till att stoppa det med en jätteliten dator man kan fästa på sin telefon.

Erik Apelqvist och Henning Lindeberg hoppas att vara färdiga med sitt projekt innan de tar studenten i sommar. Annars har de redan startat ett aktiebolag där de kan fortsätta sitt arbete.

Erik Apelqvist och Henning Lindeberg hoppas att vara färdiga med sitt projekt innan de tar studenten i sommar. Annars har de redan startat ett aktiebolag där de kan fortsätta sitt arbete.

Foto: Wilmer Nahnfeldt

Västervik2024-12-04 20:00

– Hur det fungerar rent tekniskt är att det är en språkmodell som med hjälp av AI är tränad på att kunna förstå specifika ord som ofta förekommer inom bedrägerier, berättar Henning Lindeberg när vi ses på Västerviks gymnasium. 

Henning har, tillsammans med kompisen Erik Apelqvist, sedan augusti jobbat i UF-företaget Nordskydd med att ta fram ett slags skydd mot telefonbedrägerier. 

– Det är lätt att tänka att man aldrig själv skulle bli bedragen men de är ju så jäkla skickliga, bedragarna. De manipulerar en så att man knappt själv fattar vad man gör. Och det är ju det som är fördelen med en dator, att den kan ju inte bli lurad så som en människa kan. 

Enkelt förklarat har Erik och Henning kodat en mikrokontroller, vilket kan beskrivas som en liten dator, till att känna igen vissa ord som ofta används vid bedrägerier. 

Datorn kopplas till en mikrofon som när den slås på börjar lyssna. När användaren får ett samtal kan de sätta på högtalartelefonen och om datorn hör ord som bank-id, bank-dosa eller legitimera så börjar den pipa.

– Då uppmanar den liksom användaren att lägga på samtalet. Om man inte vill göra det sägen ändå pipet till en att vara extra uppmärksam, säger Henning.

undefined
Så här liten är mikrokontrollern Erik och Henning tagit fram. Tanken är att den ska sitta fast på baksidan av en mobiltelefon och ta upp ljudet från potentiella bedrägerisamtal.

Tanken är att datorn ska vara extern från mobiltelefonen men, packeterad i ett plastskal, ändå sitta fast på baksidan och alltid finnas där om den behövs. I framtiden hoppas Erik och Henning att kunna jobba med till exempel banker eller försäkringsbolag för att skydda deras kunder.

Produkten, som idag bara kan skydda mot telefonbedrägerier, hoppas både Erik och Henning kunna vidareutveckla så att den även han hjälpa mot bedrägerier om sker via sms och mejl.

– Vi kommer ju inte kunna lova hundraprocentigt skydd, men målet är att hjälpa så många som möjligt, säger Henning.

undefined
Peter Iselau, Ana Satleh och Martin Joelsson har alla tre arbetat med UF-företag på Västerviks gymnasium, som på tisdag kommer visa upp sina arbeten. "Det kommer bli en bra utställning med lite gott och blandat", lovar Martin.

Men innan dess kommer en hel del arbete till behövas. Att killarna har en bra idé är det inte bara de själv och deras lärare som tycker. Nyligen vann de sin grupp i UF-tävlingen Idénästet i Västervik och på tisdag den 10 december kommer de tillsammans med runt 40 andra UF-företag från Västervik och Gamleby visa upp sin prototyp i skolans UF-mässa.

– Vi har jobbat mycket mellan både teoretiska och praktiska program. I år är också första gången vi gör det här tillsammans med Gamlebygymnasiet. Vi är riktigt stolta över alla elever och ser verkligen fram emot att visa upp deras arbete, berättar Martin Joelsson som är lärare på ekonomiprogrammet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!