Den frågan fick ett gäng elever som just nu går tredje året på programmet.
– Jag tror att det viktigaste är att alla känner sig välkomna i sin klass, så att de ser fram emot att komma till skolan. Det bjuder in till större närvaro, säger Viggo Larsson.
Meja Berger håller med.
– Fler klassaktivteter och att göra fler saker tillsammans för att skapa en gemenskap skulle vara bra. Och inte bara i början, utan under tiden också.
För även om eleverna går på gymnasiet för att plugga så är det kompisarna och det sociala som håller ihop det hela, och att stärka klassgemenskapen tror de skulle göra mycket.
Samhällsprogrammet är också ett mycket teoretiskt program och ibland blir det många och långa genomgångar för att eleverna ska kunna komma vidare i studierna.
– Det skulle vara bra med fler praktiska lektioner. Vi hade till exempel en övning där vi hade fyra val och fick ställa oss i var sitt hörn, och förklara varför vi valt ett visst alternativ. Då blev man tvungen att vara med på genomgången för att hänga med i vad som hände, och vi fick röra på oss, säger Meja Berger.
Vad tror ni är orsaken till att elever stannar hemma från skolan?
– Man kanske inte går och lägger sig i tid och har svårt att vakna på morgonen, så då försover man sig och sen tänker man att nu har jag missat en lektion så då är det ändå ingen idé, säger Andreas Tsiavos.
– Och jag tror att mycket grundar sig i att man kan lägga in sin frånvaro själv när man fyllt arton. Då blir det mycket lättare att skippa en lektion för att man inte orkar, säger Viggo.
Eleverna skulle gärna se att skolan börjar samma tid varje dag, det skulle underlätta för de som har svårt med rutinerna.
Under det senaste året har antalet elever som rapporterats till CSN för att de har för stor frånvaro varierat, men ligger de flesta månader på mellan 20 och 30 elever, och ibland upp till 40, med en topp i mars på 50 elever.
Anledningen till att elever är frånvarande är också många. Det kan handla om skoltrötthet eller att eleven kommit efter i något ämne, men också om allvarligare saker som psykisk ohälsa eller problem i hemmet.
Förslaget med heltidsmentorer tycker eleverna vi träffar vore värt att testa.
– Det är svårt för lärarna som är mentorer nu, de har ju sina egna ämnen. En heltidsmentor skulle kunna ha mer uppsikt över hur det går för varje elev i alla ämnen, säger Andy Svensson.