På torsdagsmorgonen berättade utbildningsminister Anna Ekström (S) att den nationella rekommendationen om fjärrundervisning på landets gymnasiet upphör från och med den 1 april. På Västerviks gymnasium har man bedrivit en undervisning där fjärrundervisning mixats med närvaro i skolan de senaste månaderna.
Beskedet från regeringen kommer inte att betyda att skolan per automatik återgår till att bedriva all utbildning på plats säger gymnasie- och vuxenutbildningschef Jörgen Jonsson:
– Smittspridningen både i landet och vår region går ju inte ner. Vi kommer fortsatt att få fundera på hur vi kan bedriva växelvis utbildning på bästa sätt.
Han säger att skolans ledning kommer att sätta sig ner och diskutera det aktuella läget, och han hoppas att man kan ge ett besked i början av nästa vecka om hur undervisningen ska bedrivas på skolan.
– Vi kommer eventuellt att samråda med smittskyddet i regionen.
För närvarande finns ett beslut som sträcker sig fram till och med vecka 15, en bit in i april. Än vill Jörgen Jonsson inte uttala sig om det kan bli ändringar tidigare än så, eller eventuella förändringar får starta från och med vecka 16.
Han lägger till att det är efterlängtat att kunna komma tillbaka till ett normalläge. Situationen har varit påfrestande, och man har sett hur elever halkat efter. Redan nu har stödåtgärder satts in i ämnet matematik. Under påsklovet planeras stödundervisning för elever som halkat efter.
Varför just matematik?
– Det är intressant. Det är något man ser över hela landet, säger Jörgen Jonsson.
Hans konstaterar att det finns många elever som har svårt för matematik. När undervisningen bedrivs på distans kan det bli svårare både för eleven att ställa rätt frågor när man inte hänger med, eller för läraren att uppfatta signaler som man hade uppfattat om man funnits i samma klassrum.
Även yrkesprogrammen har ställts inför utmaningar. Mycket av undervisningen går inte att bedriva på distans. Där har lärarna fått planera den tid som eleverna finns på skolan på bästa sätt.
Jörgen Jonsson säger också att det är påfrestande för många elever med en tillvaro där man sitter framför en dator hela dagarna, och där umgänget på kvällarna inte blir särskilt mycket annorlunda.
– Jag tror att det är viktigt att vi i vuxenvärlden peppar dem, och förklarar att chanserna till utbildning, jobb och att förverkliga livsdrömmar kommer att finns kvar efter pandemin.