Gymnasiechefen om nya rekommendationerna: "Kloka"

Gymnasiechefen Jörgen Jonsson tycker att rekommendationerna från regeringen är kloka. De närmaste dagarna ska skolledningen utvärdera om ytterligare åtgärder behövs för att minska trängseln ytterligare.

Jörgen Jonsson, chef gymnasiet och vuxenutbildningen, säger att gymnasieledningen ska utvärdera de möjligheter som regeringen gett för att minska trängseln på skolan.

Jörgen Jonsson, chef gymnasiet och vuxenutbildningen, säger att gymnasieledningen ska utvärdera de möjligheter som regeringen gett för att minska trängseln på skolan.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2020-11-18 12:35

– Budskapet från regeringen var inte så oväntat, säger Jörgen Jonsson, direkt efter presskonferensen.

Ett välkommet perspektiv är att ministrarna betonade att skolorna är en arbetsplats. Hittills har mycket av debatten handlat om vad insatserna kan betyda för eleverna.

– Under den sista tiden har lärarfacken framfört att det är viktigt att man även ser på de anställdas arbetssituation, att de ska kunna känna sig trygga, säger Jörgen Jonsson.

Nu betonades den biten hårdare.

Regeringen uppmanade gymnasieskolorna till ett antal insatser för att minska trängseln. Till exempel att undersöka om det finns alternativa lokaler som kan tas i bruk, och om man kan göra om schemaläggningen så att elevernas vistelse i skolan sprids ut mer tidsmässigt.

– I förra veckan genomförde vi en stor åtgärd som minskade trängseln i lokalerna när Komvux gick över till fjärrundervisning. Det betyder 500 elever färre i lokalerna, säger Jörgen Jonsson.

Det innebär också att det kan finnas ytterligare salar i skolan som gymnasiet kan ta i bruk för att minska trängseln.

Däremot låter Jörgen Jonsson tveksam till att ändra schemaläggningen.

– Kollektivtrafiken sätter begränsningar för det. Vi är en vidsträckt kommun och vi vet att många elever ha svårt att ta sig med allmänna färdmedel sent på kvällen.

När vi intervjuade Jörgen Jonsson i förra veckan talade han om de negativa sidorna med att gå över till fjärrundervisning. Det skulle få stora konsekvenser för framförallt yrkesprogrammen.

Är en delvis övergång där vissa program eller kurser drivs på distans möjlig?

– Det är något vi får titta på. Vissa kurser är i princip omöjliga att bedriva på distans. Exempelvis språk och samhällsorienterande ämnen är lättare, säger Jörgen Jonsson.

De nya möjligheter som gymnasieskolorna ges gäller från och med på måndag.

Hur troligt är det att sker nya åtgärder redan i nästa vecka?

– Vi i gymnasieledningen behöver gå igenom det som sades. Vi har ett möte inbokat redan i dag. Elever och föräldrar kan följa vad som händer via Dexter, gymnasiets hemsida och Webuntis, svarar Jörgen Jonsson.

Hur ser smittläget ut i dag?

– Vi får vetskap om ett par fall varje dag, men man ska också komma ihåg att nu kommer det tillbaka elever. Friska efter att ha varit i karantän.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!