Vi pratar med Jörgen Jonsson någon timme efter att regeringen meddelat att landets gymnasieskolor åter ska gå över till fjärrundervisning för att minska risken för smittspridning. Det ska ske med start på måndag.'
Han räknar med att skolan ska kunna göra en smidig övergång.
– Läget är mer gynnsamt än i våras planerings- och förberedelsemässigt.
Men han lägger till att ett stort arbete väntar lärarna de närmaste dagarna för att styra om verksamheten.
I regeringens beslut finns ett antal undantag. Gymnasiesärskolan, introduktionsprogrammet och elever med särskilda behov behöver inte gå över till fjärrundervisning. Prov och praktiska moment som inte kan skjutas upp ska genomföras på plats.
Vad innebär det för yrkesutbildningarna och den praktiska undervisningen?
– Vår tolkning är att de momenten ingår i undantagen. Det är viktigt att yrkesprogrammen inte tappar tempo, säger Jörgen Jonsson.
Han säger att lärarna på yrkesprogrammen kommer att få göra upp en planering där de tar upp praktiska moment där man behöver göra undantag.
Beslutet gäller ju de två återstående veckorna av höstterminen. Hur bedömer du möjligheterna att återgå till vanlig undervisning i början av vårterminen?
– Jag tänker två saker: Vi vet inte hur smittspridningen kommer att utveckla sig. Vid presskonferensen var statsministern, utbildningsministern och Folkhälsomyndigheten tydlig med att fjärrundervisningen är bara en del i att begränsa smittspridningen. Resten bygger på hur vi följer de övriga riktlinjerna.