Gyllene frön med nötig smak
Sesamfrön är en av våra allra äldsta kända smaksättare. Det finns bruna, svarta, vita och gulaktiga.
Foto:
Redan 3 000 år före Kristi födelse begrep man att uppskatta de där små fröna som växte i kapslar på meterhöga vilda plantor. Den söta nötaktiga smaken gjorde sig förbluffande väl både på bröd och i maten.
Traditionen spreds från Asien och än i dag är sesamfrön ett stående, om än oförtjänt anonymt, inslag i mat och bak. Starkast fäste har det lilla fröet fortfarande i Asien, framför allt i Japan, men även i Mellanöstern.
Sesamfrön har den där magiska förmågan att bidra med det lilla extra. En frasig skorpa, ett nötigt anslag i en dressing eller bara en snygg yta som dessutom knaprar skönt mellan tänderna.
Dessutom bor det ett helt litet husapotek i en dessa rara små busfrön. Eller vad sägs om kalcium, järn, magnesium, zink, E-vitamin, folsyra, fosfor, kalium, koppar, selen, Omega-3 och Omega-6? De stärker hjärt- och kärlsystemet, är rika på antioxidanter och hämmar kolesterolupptaget.
Över huvud taget börjar olika typer av frön få allt större uppmärksamhet av nyttighetsbeivrare. En sked frön strösslade över frukostfilen kan ge det där extra vitaminintaget som kroppen hungrar efter. De nyttiga fettsyrorna är just vad de flesta av oss behöver.
Eftersom sesamfrön är rika på olja härsknar de lätt. De bör förvaras lufttätt på ett mörkt ställe då de håller i tre månader. I kylskåp förlängs hållbarheten till sex månader och i frysen kan de förvaras i upp till ett år.
Smaken förstärks om man rostar fröna lätt i en torr stekpanna. De ska bara börja dofta och få en aning färg, absolut inte brännas.
Det finns bruna, svart, röda och gråvita sesamfrön. Alla kan pressas till olja. Den ljusa sesamoljan är betydligt lättare i smaken, medan den mörka asiatiska har en dominant smak som man bör ta det lite varligt med.
I såser och dressingar gör man klokt i att tillsätta sesamolja på slutet, eftersom den snabbt tappar sin smak. Tahini är pasta gjord på malda sesamfrön, som är en väldigt vanlig smaksättare i till exempel libanesisk mat.
Visst ni förresten att rövaren Ali Babas berömda kommando "Sesam, öppna dig" lär anspela på sesamkapslarna som spricker och sprider sina frön för vinden.
Tänk på det nästa gång ni glufsar på ett hamburgerbröd. Små frön förtjänar också respekt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!