Gunnel byter träslöjden mot akvarellmålning

Hon var Sveriges första kvinnliga trä- och metallslöjdslärare, och lusten till skapandet har följt henne genom livet.

Populär lärare. Gunnel Pettersson går i pension efter 30 år som trä- och metallslöjdslärare på Fågelbärets skola. Eleverna i Lärkan 3A har här sin sista lektion med Gunnel och säger att de kommer att sakna henne eftersom hon är den allra bästa läraren man kan tänka sig. FOTO: ANDERS STEINER

Populär lärare. Gunnel Pettersson går i pension efter 30 år som trä- och metallslöjdslärare på Fågelbärets skola. Eleverna i Lärkan 3A har här sin sista lektion med Gunnel och säger att de kommer att sakna henne eftersom hon är den allra bästa läraren man kan tänka sig. FOTO: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2006-06-09 00:25
Det är med delade känslor Gunnel Pettersson går i pension efter över 40 år i kommunen. Sedan Fågelbärets skola startades för ungefär 30 år sedan har hon undervisat här och hon kommer att sakna arbetet och eleverna.

- Det är mycket roligt och stimulerande att jobba med barn och ungdomar och jag har gått till jobbet glad varje dag, säger hon.
- Jag känner mig inte utsliten och jag tycker fortfarande det är roligt, men vid 65 är det lagom att sluta.
Och eleverna kommer nog att sakna henne.
- Gunnel är världens bästa slöjdlärare, säger Henrick Fernstedt, som går i Lärkan 3A på Fågelbäret.
- Ja, den allra bästa man kan tänka sig, håller klasskamraterna med.

Själv hade Gunnel inte träslöjd i skolan. Det hade inte flickor på den tiden, de fick lära sig textilslöjd och hushållsgöromål. Men så när hon gick tredje året på realskolan i Vimmerby fick hon äntligen prova på träslöjd.
- Vi fick byta så flickorna fick ha träslöjd och pojkarna hushållsgöromål och det var nog då jag tände på det här, säger hon.
Först kretsade tankarna runt möjligheten att undervisa i textilslöjd i framtiden, men så kände hon att det var egentligen träslöjden hon brann för. Men att utbilda sig till trä- och metallslöjdslärare var inte lätt. Först var man nämligen tvungen att ha en gesäll i möbelsnickeri. Det ledde till att hon även blev Sveriges första kvinnliga möbelsnickargesäll.
- Det uppmärksammades en del i tidningarna då, minns hon.

Vägen till möbelsnickargesäll gick först till Capellagården på Öland och sedan vidare till Carl Malmstens möbelsnickarskola i Stockholm. Men för att komma in på slöjdlärarseminariet i Linköping var Gunnel även tvungen att lära sig metallarbete.
- Jag hade ett års metallpraktik på Nyckelviksskolan på Lidingö. Det var också en av Carl Malmstens skolor, säger hon.
- Sen fick jag gå utbildningen i Linköping som var på ett år. Det var hundra killar och så jag.
Och när hon började undervisa som lärare, hon fick ett vikariat i Gamleby, så var det bara pojkar i klassen.
- Vi hade en rektor på seminariet som var lite framåt och påpekade, att nu har vi utbildat en kvinna till trä- och metallslöjdslärare, så är det inte dags att släppa in flickorna till träslöjdslektionerna.

När Gunnel Pettersson nu går i pension har hon tänkt ägna mer tid åt sitt allra största fritidsintresse, nämligen akvarellmålningen.
- Jag håller på mycket med konst och konsthantverk och målar akvareller. Förut har det mest blivit när jag har lite tid över, men nu kommer jag att kunna måla lite mer.
Hon är även med i Tjustbygdens konstgrupp och planerar att ställa ut lite målningar under sommaren.

Men att hon blir pensionär innebär inte att träverktygen kommer läggas på hyllan helt och hållet.
- Nej, jag har en verkstad hemma och har funderat på att köpa till lite fler verktyg. Det är något som är svårt att släppa när man har hållit på med det i över 40 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om