Gunnebo Industrier vill slippa krav om kväverening

Gunnebo Industrier släpper sedan länge ut tonvis med kväve. Och nu vill företaget häva kravet om att de själva ska rena sitt spillvatten.

Vill slippa. Gunnebo Industrier vill slippa kravet om att rena sina kväveutsläpp. I dag har företaget ett vilkor som säger att de måste rena. Något de sedan tidigt 90-tal aldrig lyckats med. Foto: Ilkka Ranta

Vill slippa. Gunnebo Industrier vill slippa kravet om att rena sina kväveutsläpp. I dag har företaget ett vilkor som säger att de måste rena. Något de sedan tidigt 90-tal aldrig lyckats med. Foto: Ilkka Ranta

Foto:

Västervik2007-01-04 00:25
Enligt ett beslut från 1991 från koncessionsnämden har Gunnebo Industrier installerat en utrustning för att rena vattnet som används i anslutning till spikhärdningsarbetet.
Denna reningsprocess har aldrig riktigt fungerat och tonvis med kväve har varje år gått rakt ner i spillvattnet och vidare till reningsverket vid Lucerna i Västervik.
Gunnebo Industrier har undersökt flera alternativa tekniker för att kunna rena vattnet, men utan att nå tillfredsställande resultat.

Nu vill Gunnebo slippa vilkoret för kväverening och låta spillvattnet gå direkt till reningsverket.
Något som i praktiken har pågått sedan minst 1991, men sannolikt ännu längre tillbaka i tiden. Uppgifter gör gällande att förfarandet går tillbaka till 1970-talet.
Cirka sex ton kväve per år släpps ut från Gunnebo Industrier.
Reningsverket kan ta bort ungefär hälften av kvävet, vilket innebär att cirka tre ton kväve per år återstår vid utsläppen i havet.
Miljö- och byggnadsnämnden i Västervik rekommenderar att villkoret om att Gunnebo ska ha egen rening ska upphävas.
Enligt Elin Nilsson som är miljöskyddsinspektör på kommunen så släpper reningsverket vid Lucerna varje år ut sammanlagt 39 ton kväve.
- Tre av 39 ton är inte en obetydlig del. Men vi såg ingen annan möjlighet än att rekommendera upphävandet, säger Elin Nilsson.

Vattenreningsverket har i dag ett avtal med Gunnebo om den mängd och sammansättning som får tillföras spillvattnet.
- Gunnebo Industrier måste betala en avgift i storleksordningen 150 - till 200 000 kronor per år för att vi ska te emot kvävet. Reningsverket är inte till för industrierna utan för vanliga hushåll. Men vi har ett avtal med Gunnebo Industrier och båda parterna är nöjda, säger Ulf Andersson på reningsverket.
Verksamheten på Lucerna reningsverk står inför stora förändringar och menar att det är svårt att förutspå hur det framtida avloppsvattnet från Gunnebo Industrier kan behandlas.
Beslut om upphävande av villkoret tas av länsstyrelsen i Kalmar efter 22 januari.
Som en jämförelse släppte Storån, Botorpsströmmen och Marströmmen, tre åar i Kalmar län som når kusten, ut ungefär 237 ton kväve per år. Kvävet kommer då framförallt från skog och lantbruk, men industrier och reningsverk uppströms kan inte uteslutas enligt Annika Lindahl som är marinbiolog på länsstyrelsen i Kalmar.
Kväve
Det sjätte vanligaste grundämnet i universum.
Kväve är ett nödvändigt ämne för allt liv.
Proteiner består till exempel av 16 procent kväve.
Alltför omfattande användning av kvävebaserat gödsel kan bidra till övergödning av vattendrag och sjöar.
Kväve tillförs havet främst via vattendrag men också från punktkällor längs kusterna.
Kväve precis som svavel försurar nederbörden
Naturvårdsverket klassar övergödningen som ett stort hot mot havsmiljön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om