Gunnar Larsson fick Erlandermedaljen
I lördags var det Gunnar Larssons tur att belönas. Han fick medaljen ur Ulrica Messings hand vid distriktskongressen i Nybro.
- Medaljen får man när man blivit så gammal att man slutat med den aktiva politiken, säger Gunnar Larsson.
Medaljen delas ut av partistyrelsen till trotjänare som representerat socialdemokratien under minst 30 år.
- I dag har jag bara ett uppdrag kvar i PRO, berättar Gunnar Larsson.
Men annat var det förr. Gunnar Larsson, som hunnit bli 77 år, har många år i arbetarrörelsens tjänst.
Det började någon gång 1942-43 i Ankarsrum. Gunnar gick med i SDUK (Socialdemokratiska Ungdomsklubben). Han ägnade mycket tid åt idrottsplatsen och landisbanan under de första åren. Under 1950-talet tog karriären lite högre fart efter en kurs på Brunnsviks folkhögskola.
Larsson har hunnit med mycket. Han har suttit i fullmäktige och i flera nämnder. Men det är främst skolfrågor som har legat honom varmt om hjärtat. Under tolv år var han skolstyrelsens ordförande i Västervik.
Hans minns med glädje hur han och Ingegerd Karlsson kunde driva igenom bygget av Kvännarenskolan med sina mindre klasser, trots motstånd från de borgerliga.
- De ansåg att skolan var onödig, att det fanns plats på andra skolor i stan, minns Gunnar Larsson.
Ett annat ljust minne från skolpolitiken är förverkligandet av högstadiet i Ankarsrum. Han sänder ett tacksamhetens tanke till kamraterna från Gunnebo som stöttade förslaget att bygga i Ankarsrum.
- Trots att de hade ett löfte om att skolan skulle byggas i Gunnebo, berättar Gunnar Larsson, som nu är stolt innehavare av Erlandermedaljen.
Medaljen är rund med 70 mm i diameter, åtta mm tjock och utförd i silverpatinerad metall. Motivet är utfört av konstnärinnan Annie Sundin. Baksidan av medaljen har ett motiv från förbundsskolan Bommersvik. Medaljen är uppställd på ett trästativ. På stativet finns en silverplatta där mottagarens namn ingraveras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!