Guide: Så hittar du renaste dricksvattnet

Vad gör vi om vi plötsligt står utan dricksvatten på grund av en kris, eller för att vi gått vilse i naturen? Johannes Löf har arbetat inom försvaret med utbildningar i överlevnad och har flera tips på hur man klarar sig då.

Johannes Löf berättar hur man hittar dricksvatten i naturen. Här har han testat att koka dricksvatten i en petflaska.

Johannes Löf berättar hur man hittar dricksvatten i naturen. Här har han testat att koka dricksvatten i en petflaska.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2024-02-10 21:00

Vi ger oss ut på en skogspromenad för att hitta vatten.

– Vi är otroligt bortskämda med bra förutsättningar för rent vatten här i Sverige, säger Johannes.

Ändå finns det en del att vara uppmärksam på. Vi går förbi en liten göl med stillastående vatten.

– Den där skulle jag undvika. Titta efter rinnande vatten, som åar och bäckar.

I stillastående vatten är det större risk att bakterier och alger får en chans att växa till, och det är bland annat sådant som kan göra oss sjuka.

undefined
Stillastående vatten är bäst att undvika. Där får bakterier och parasiter chans att växa till sig, så den här gölen går vi snabbt förbi.

Men det är inte bara bakterier, virus och parasiter vi behöver akta oss för. Både industrier och jordbruk har påverkat mycket av våra vattendrag och kan föra med sig gifter av olika slag.

– Det bästa är att hitta en sjö eller ett vattendrag som ligger högt. Kolla så att det inte ligger jordbruksmark i närheten. Och undvik vatten i närheten av stora vägar och gamla industrier.

undefined
Vitmossa binder mycket vatten och har man inte tillgång till något annat kan man krama ur den och dricka, berättar Johannes.

Vi går förbi resterna av ett gammalt stenbrott. Här skulle han undvika att dricka vattnet berättar han, både eftersom det kan vara förorenat av ämnen som använts i industrin och av stendamm som spridits under tiden som det brutits sten här.

– Samtidigt är det ju en fråga om övervägningar. I en överlevnadssituation kanske man måste välja mellan att dö av törst eller riskera att dricka förorenat vatten.

Det brukar sägas att vi klarar oss i två minuter utan syre, två dagar utan vatten och två veckor utan mat.

– När vätskebristen sätter in går hågen väldigt snabbt ner. Saker blir oerhört jobbiga och medvetandet påverkas. Vi blir ineffektiva.

undefined
Johannes har arbetat med utbildningar i överlevnad inom Försvarsmakten och berättar att vi är bortskämda med bra vatten i Sverige. Här testar han lite sjövatten.

Snart är vi framme vid en sjö. Här finns både ett vindskydd och en eldstad. Johannes säger att det allra bästa är att koka vattnet. Och har man ingenting med sig att koka vattnet i kan det finnas skräp i naturen i form av både aluminiumburkar och plastflaskor, som kan användas till vattenkokning. Bäst är förstås en behållare i metall, men i en knipa kan en vanlig petflaska fungera.

Johannes hämtar lite vatten från sjön och vi smakar på det. Inget fel på smaken, men det kan ju också finnas bakterier och annat där i. Han börjar med att göra upp en eld, för att visa hur en petflaska kan användas för att koka vattnet.

undefined
För att koka vatten är det bra om elden är riktigt varm.

Det är bra om elden blir riktigt varm. Som tur är har vi en hel del gamla tallstubbar precis intill där han kan skära av några bitar töre, även kallat tjärved.

– Den innehåller en massa kåda som gör att det är lätt att få fyr på elden och den alstrar mycket värme.

När elden fått fart lägger han flaskan med vatten så att den sticker lite snett ut ur elden. Då kokar vattnet inne i flaskan, samtidigt som det kyler såpass mycket att flaskan inte smälter. Däremot ändrar den form och skrumpnar ihop en del. En behållare i metall är helt klart att föredra, men det funkar.

Får man inte i sig en massa plast nu, är en fråga som nog många ställer sig.

Johannes håller med om att det förstås är en risk, men i en överlevnadssituation måste sannolikheten vägas in: Få i sig plast eller riskera magsjuka genom att dricka orenat vatten?

undefined
Töre, det vill säga ved från gamla stubbar av tall, är särskilt bra att elda med om man vill att elden ska bli riktigt varm, berättar Johannes.

Ett annat sätt att få renare vatten från naturen är att filtrera det. 

– Det finns många olika typer av filter, sådana som man pumpar genom vattnet i. Life straw är något som har blivit populärt. Det är som ett sugrör som renar vattnet på vägen. Sedan finns det tabletter och vätskor man kan använda för att rena vattnet.

undefined
Johannes Löf berättar hur man hittar dricksvatten i naturen. Här skålar han i sjövatten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!