– Man ska visa sin avsikt i cirkulationsplatser, det är grundgrejen, säger Carl-Johan Monell, trafiklärare.
En cirkulationsplats är det vi till vardags kallar för rondell. Men rondellen är bara ytan som finns i mitten av cirkulationen. När det gäller cirkulationsplatser är orden "bra flyt" något som Monell nämner mer än en gång.
– Det är därför vi bygger cirkulationsplatser, för att trafiken ska flyta på, säger han.
När man åker in i en cirkulationsplats finns inget krav på att blinka, men det kan däremot vara bra för att vara tydlig med vart man har för avsikt att åka.
– Ska man rakt fram i cirkulationen ska man inte blinka vänster när man åker in i den. Det är det några som gör, säger Monell.
Är det krav på att blinka när man ska ur cirkulationsplatsen?
– Ja. Man ska hjälpa andra trafikanter att komma in, och visar man vart man ska så skapas ett flyt.
I vår artikel om cykelpassager och cykelöverfarter konstaterades att en bilist inte har väjningsplikt mot en cyklist som cyklar över ett övergångsställe. Annat gäller vid övergångsställen anslutna till cirkulationsplatser, när man som bilist ska ur cirkulationen.
När det finns övergångsställen i anslutning till cirkulationsplatsen, har man väjningsplikt när man svänger ut från den då?
– Ja. Det gäller även om någon cyklar över övergångsstället.
Monell säger att placering är viktig.
– Två bilister kommer från Brevik, en ska vänster mot centrum och en annan ska höger mot Ljungheden. På vägen in i cirkulationen får båda bilarna plats i bredd, den som ska till centrum placerar sig till vänster och den som ska höger placerar sig till höger. Man ska inte ställa sig mitt i vägen.