"Gruvdrift i Västervik inte aktuell på flera år"

Det dröjer troligtvis flera år innan en kommersiell gruvdrift kan bli aktuell i Olserum utanför Västervik. Det beskedet gav bergmästaren Jan-Olof Hedström när han i går besökte Västervik för att träffa politiker från berörda kommuner i regionen.

Tveksam. Bergmästaren Jan-Olof Hedström, chef på den statliga myndigheten Bergsstaten, tror inte på de positiva orden om en snar gruvdrift i Olserum i Västervik. "Jag tror absolut inte att det är aktuellt i dagsläget", säger han. FOTO: ANDERS LILJEGREN

Tveksam. Bergmästaren Jan-Olof Hedström, chef på den statliga myndigheten Bergsstaten, tror inte på de positiva orden om en snar gruvdrift i Olserum i Västervik. "Jag tror absolut inte att det är aktuellt i dagsläget", säger han. FOTO: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2006-05-12 00:25
Med höga världspriser och möjligheten för gruvföretag att göra stora vinster har intresset för mineraler ökat markant de senaste åren. Även i Västervik talas det om en framtida gruvdrift - dels i Olserum där företaget International Gold Exploration (IGE) har hittat sällsynta jordartsmetaller, dels i Gladhammar där samma företag påträffat guld i marken.

Mest intressant är området i Olserum. Där har IGE påbörjat den miljökonsekvensbeskrivning som krävs för att gå vidare med arbetet. Nästa steg i processen är att söka en bearbetningskoncession från den statliga myndigheten Bergsstaten. Konkret innebär detta att företaget anser att området har kommersiell potential och att det finns ekonomiska möjligheter att driva en gruva.

Lika optimistisk är dock inte bergmästaren Jan-Olof Hedström, chef på Bergsstaten. I går var han i Västervik för att träffa representanter från regionförbunden och flera kommuner i Kalmar län och Östergötland.
Det troliga är, säger han, att det dröjer innan gruvdriften kan komma igång.
- Jag tror absolut inte att det i dagsläget är aktuellt med en bearbetningskoncession för Olserum. Även om företagen är duktiga på att berätta i media hur bra det går med prospekteringen så ligger brytningen av mineraler långt fram i tiden.

Jan-Olof Hedström kallar både Småland och Östergötland för halvkalla områden. Att det finns undersökningstillstånd för flera områden utanför Västervik innebär långt ifrån att det i framtiden blir gruvor i kommunen.
- Det är omöjligt att i förväg säga vad undersökningarna kommer att ge för resultat. Ett undersökningstillstånd innebär bara att man tror att det finns mineraler i området, inte att det faktiskt gör det eller att de fyndigheter som görs är tillräckliga för att driva en gruva kommersiellt, säger han.
Han hänvisar till statistiken för att visa hur sällsynt det är att undersökningstillstånd resulterar i kommersiella gruvor.
- Av hundranittio undersökningstillstånd får företagen bara bearbetningskoncession för ett av områdena. Det är omkring 0,005 procent, säger han.
Liten ordlista
Undersökningstillstånd: Den nya benämningen på det som tidigare kallades inmutning. Tillståndet ger ett företag ensamrätt att inom ett geografiskt avgränsat område leta efter mineraler i marken.
Bearbetningskoncession: Om undersökningen av marken visar att en kommersiell gruvdrift är möjlig ansöker företaget om en bearbetningskoncession. Det innebär att företaget får rätt att starta gruvor och utvinna mineralen i området.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om