Gruvbranschen i rejäl svacka

Gruvnäringen har spåtts en lysande framtid de senaste åren, och många bolag har ansökt om undersökningstillstånd. Nu är flera av bolagen i kris – och intresset för branschen har svalnat på börsen.

Västervik2013-04-07 18:31

Det är fullt med gröna fläckar på SGU:s kartvisare, som visar var bolag sökt och fått undersökningstillstånd för brytning av exempelvis guld och koppar. Fläckarna symboliserar de områden som bolagen paxat för att kunna söka efter fyndigheter. Allra grönast är det i Dalarna, runt Skellefteå och i Kiruna – men även i Västerviks kommun finns flera företag som har undersökningstillstånd.

Optimismen återspeglas hos industriarbetsgivarna, som hoppas att Sverige fram till 2025 ska trefaldiga sin gruvproduktion. Det skulle skapa mer än 50 000 nya arbetstillfällen, enligt en rapport från SveMin, en närings- och arbetsgivarpolitisk förening för gruvor, mineral och metallproducenter i Sverige.

Men på börsen ser det inte lika ljust ut för gruvbolagen. Många har fått se sina aktier dala den senaste tiden, och enligt Dagens Industri har hela sex av sju noterade svenska gruvbolag rasat med över 75 procent sedan de listades. Ett av de största företagen som är i kris är Northland Resources, som startade gruvdrift förra året.

– Det belyser verkligen vilka stora investeringar som måste in i en gruva. Nystarter kräver så otroligt mycket kapital innan man kan plocka ut några vinster. Det krävs ekonomisk uthållighet. Man kan ibland misstolka och tro att det är oerhört lätt att tjäna pengar på gruvor, säger Åsa Persson, bergmästare på Bergsstaten, till DI.

Wiking Mineral, som planerar att bryta guld i Gladhammar, är som VT skrev i torsdags ett av de bolag som befinner sig i stora ekonomiska svårigheter. Just nu pågår en rekonstruktion av företaget.

Ann-Christin Svedjeland, som jobbar med ekonomi på Bergstaten, förklarar att antalet ansökningar om undersökningstillstånd, som myndigheten utfärdar, ökat på senare år. Men nu har det stannat av.

– Det har lugnat ner sig på sista tiden. Det kan hända att de som har tillstånd arbetar med dem nu. De gäller i tre år.

Ett andra steg för bolag som vill starta gruvdrift är att ansöka om en bearbetningskoncession, och påbörja provbrytningar. Men bara en av 100 bearbetningskoncessioner leder till att det faktiskt blir en gruva. I Västerviks kommun är Wiking Mineral det enda bolaget som har ett sådant tillstånd.

Intresse för gruvdrift i Västervik

I Västerviks kommun har tre bolag ansökt om undersökningstillstånd eller bearbetningskoncession.

Wiking Mineral vill bryta guld, koppar, silver och vismut i Gladhammar, och har en bearbetningskoncession för detta.

Bolaget Tasmet har undersökningstillstånd för brytning av lantan och yttrium i Överum och Olserum.

Bear Exploration AB har undersökningstillstånd för brytning av koppar och guld på Skälö och i Riskebo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om