Gruvbolag intresserat av Electroluxlokalerna

Industrifastigheten kan komma att användas vid förädling av metaller från Olserum.

Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX Så här skulle verksamheten kring Olserum kunna se ut i framtiden. I granskogen blir det ett dagbrott där sten bryts som sedan transporteras vidare till antingen Baltikum eller Frankrike.

Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX Så här skulle verksamheten kring Olserum kunna se ut i framtiden. I granskogen blir det ett dagbrott där sten bryts som sedan transporteras vidare till antingen Baltikum eller Frankrike.

Foto:

Västervik2004-12-14 00:25
Företaget International Gold Exploration, IGE, har tittat på Electroluxlokalerna i Västervik. Anledningen är att det kan bli aktuellt att vidareförädla de jordmetaller som ska utvinnas i Olserum.
Planerna i Olserum befinner sig än så länge i ett tidigt stadium. IGE:s vd Michael Nilsson kan ändå berätta lite grann om hur den tilltänkta verksamheten kan komma att se ut. Brytningen av jordmetaller kommer att ske i ett dagbrott. Arbetsplatsen i Olserum kommer att se ut som ett vanligt stenbrott. Arbetet kommer att gå ut på att spränga och krossa sten.
? Däremot kommer vi inte att göra någon en anrikning av massorna. Vi kommer att utnyttja en befintlig anläggning. Det finns i Baltikum och Frankrike, och Baltikum ligger ju nära, säger Mikael Nilsson.

Däremot är det inte säkert att stenmassorna förlorat i betydelse för Västerviks kommun när de väl skeppats utomlands.
? Vi funderar att ha någon slags förädling i Västervik. Electrolux lokaler är intressanta, säger Mikael Nilsson.
Däremot vill han inte berätta vilken typ av förädling det kan röra sig om.
? Det kommer att bero på vilka mineraler det är vi tar upp.

När brytningen kan komma igång är svårt att säga. Michael Nilsson beskriver vägen från de första indikationerna om en fyndighet fram till brytning som en process i fem faser.
? I den första fasen borrar man något enstaka hål och studerar magnetkartor för att hitta fyndigheter.
I fas två går man vidare och grovborrar för att ta reda på hur omfattande fyndigheten är. Det är i denna fas som arbetet befinner sig Olserum. I februari, mars beräknar man att vara klar med det arbetet.

Den tredje fasen är att söka brytningstillstånd. Vid det det laget har man en god uppfattning om hur stor fyndigheten är.
I den fjärde fasen börjar man provbryta och testa hur malmen ska anrikas. Man börjar designa hur brytningplatsen ska se ut, och skriva en utförlig miljökonsekvensbeskrivning. Arbetet ska utmynna i en ansökan om miljötillstånd.
När man väl fått miljötillstånd kan den femte och sista fasen, själva brytningen sätta igång.

Det som framförallt kan ta tid är tillstånd hos olika myndigheter. Omfattande miljötillståndsärenden kan ta flera år.
? När vi pratat med företrädare för Västerviks kommun har de lovat att göra vad de kan för att vårt miljötillstånd ska få hög prioritet hos länsstyrelsen, säger Michael Nilsson.
BAKGRUND Fyndigheten i Olserum

Den 21 november köpte International Gold Exploration 75 procent, och blev därmed helägare, av undersökningstillståndet för Olserum 1 utanför Överum. Köpeskillingen var 21 miljoner norska kronor.
Provborrningar hade visat på mycket stora halter av ?rare earth metals? ? ett samlingsnamn på mineraler som används i bland annat fordons- och elektronikindustrin.
Kommer brytning igång i Olserum igång kan det ge 50?100 jobb.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om