Gruppchefen efter polisens nedläggningsbesked: "Synd"

Polisens fokusgrupp inom narkotika- och trafikbrott läggs ner. "Vi tycker att det är synd", säger gruppens chef Lisa Koblanck.

Lisa Koblanck är fokusgruppens chef. Hon är nöjd med vad gruppen presterat.

Lisa Koblanck är fokusgruppens chef. Hon är nöjd med vad gruppen presterat.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2021-03-01 15:30

På söndagen offentliggjorde den uppmärksammade polisgruppen på sitt Instagram-konto att man kommer att lägga ner sin verksamhet på grund av omorganisationer inom polisen.

– Vi tycker att det är synd. Det arbete vi gjort är arbete som behövs inom lokalpolisområdet, säger Lisa Koblanck, som är chef för fokusgruppen.

– Vi hoppas att vi ska kunna fortsätta jobba delvis mot den här problematiken, även att man gjort den här förändringen.

I sitt inlägg skriver fokusgruppen att de flesta av de som arbetar inom gruppen kommer att bli områdespoliser som ska fortsätta arbeta med samma typ av problem i lokalpolisområdet. Man riktade ett särskilt meddelande till de som gör sig skyldiga till narkotikabrott: "Ni kan inte andas ut för det är absolut inte fritt fram".

På vilket sätt skiljer sig fokusgruppens arbete mot det arbete man kommer att bedriva nu?

– Områdespolisverksamheten är bredare än den verksamhet vi nischat in oss på, säger Koblanck.

Hon tror att medarbetarnas engagemang och tillgänglighet kan drabbas negativt av förändringen. Koblanck gissar på att man har runt en månad kvar innan fokusgruppen avvecklas.

– Vi tycker att vi har gjort ett bra resultat, men i detta spelar det uppenbarligen ingen roll, säger hon.

undefined
Lokalpolisområdeschef Anders Pleijel säger att hans avsikt är att fokusgruppen ska kunna fortsätta sitt arbete i framtiden.

Anders Pleijel är lokalpolisområdeschef i Västervik. Han säger att gruppen inte läggs ner, utan försätts i viloläge.

– Man lägger gruppen i lite av en malpåse, säger han.

Pleijel berättar att lokalpolisområdet har tillstånd att ha sammanlagt sju grupper i yttre tjänst, ett beslut som fattats på regional nivå.

– Vi hade en grupp i Vimmerby som blivit för stor, så vi fick dela på den. Det får högst vara 15 personer i en grupp, annars blir det inte görbart. Fokusgruppen i Västervik bestod av fyra personer och var egentligen lite för liten, säger Pleijel.

Är det möjligt att man fortsätter med fokusgruppen i framtiden?

– Ja absolut, det är min tanke helt och hållet, säger Pleijel.

Personerna i fokusgruppen kommer nu att flyttas över till andra grupper, där de enligt Pleijel till stor del kommer att kunna utföra samma arbete som de gjort tidigare. 

Fokusgruppen har, som den sett ut fram till nu, funnits sedan hösten 2019, och har verkat i hela norra Kalmar län. Under 2020 gjorde gruppen flera stora beslag. Senast i februari beslagtogs en större mängd hasch i Västervik, och flera misstänkta för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott greps.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!