Akuta lärarkrisen i Loftahammar löst – oklart exakt hur

I kommunen finns inte tillräckligt många legitimerade lärare för att täcka alla tjänster. Som vi berättadt tidigare har det varit extra svårt att bemanna i Loftahammar. Det är nu löst – till stor del – berättar grundskolechefen Ewa Myhrén.

Grundskolechef Ewa Myhrén och Loftahammars skola.

Grundskolechef Ewa Myhrén och Loftahammars skola.

Foto: Caroline Petersson/Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2024-08-15 20:00

Enligt henne ser bemanningsläget bra ut på kommunens skolor inför terminen, trots att det finns tjänster som inte är tillsatta av behörig personal.

– Det finns några skolor där vi pusslar för att få ihop det fortfarande, men i det stora hela har vi haft en god rekryteringsprocess.

Det saknas legitimerade lärare på flera tjänster, men hur många kan Myhrén inte säga.

– Det finns bemanning, det finns personal på plats överallt nu när skolorna börjar.

undefined
Grundskolechef Ewa Myhrén

En utmaning har varit att bemanna skolan i Loftahammar. Som vi berättat tidigare har en hittelön utfästs på 20 000 kronor för att få tag på lärare till de två vakanta tjänsterna.  

Situationen har nu löst sig, till stor del, säger Eva Myhrén. Hur många tjänster som är tillsatta vill hon däremot inte uttala sig om i dagsläget.

– Jag vill inte föregå rektors information, som kommer att gå ut till föräldrar och elever under morgondagen (fredagen innan skolstart, reds anm.). Det viktigaste är att det blir bra för våra elever i Loftahammar och vi har en bra plan nu, säger hon.

Huruvida hittelönen som utlysts för att hitta behöriga lärare till Loftahammars skola, kommer att utbetalas, eller om den haft betydelse för att man nu hittat en lösning, ligger också utanför Eva Myhréns vetskap, säger hon. Det är Insamlingsstiftelsen för barn och ungdomar i Loftahammars skola som utlyst hittelönen och som kommer att administrera en eventuell sådan.

Vi har även sökt Roger Strandberg, rektor på Loftahammars skola, som inte haft möjlighet att prata med oss.

undefined
Loftahammars skola

Är det svårare att bemanna på landsbygden?

– Nej, det inte är svårare att rekrytera till landsbygden. Lärarbristen har varit ett problem under lång tid, inte bara i vår kommun. Men det är bättre här nu än vad det var för fem-sex år sedan, säger Myhrén.

Hur arbetar ni med att lösa problemet med lärarbrist i kommunen?

– I grundskolan har vi ett samarbete med Campus Västervik och Linköpings universitet och tar emot studenter på verksamhetsförlagd utbildning från flera olika högskolor och universitet. Många stannar kvar efter studierna. Vi jobbar aktivt med att göra kommunen till en attraktiv plats för både studenter och lärare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!