Grönt ljus för blåbär

Många är fortfarande oroliga för dvärgbandmaskens frammarsch i vår svenska fauna. För att undersöka spridningen gick Sveriges jägare ut i skogen i början av februari. På sex veckor samlade man in 3 000 rävar som skickades på kontroll till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Nu har provsvaren kommit.

3 000 rävar fick SVA in under de sex veckor som jägarna hade på sig. Många ligger på rad i obduktionssalen.Foto: Erik Ågren/SVA

3 000 rävar fick SVA in under de sex veckor som jägarna hade på sig. Många ligger på rad i obduktionssalen.Foto: Erik Ågren/SVA

Foto:

Västervik2011-06-18 00:00

I Kalmar län sköts sammanlagt 72 rävar, fyra av dessa vårt område. Ingen av de skjutna rävarna bar på dvärgbandmask. I hela Sverige har bara fyra fall konstaterats, så parasiten är fortfarande väldigt ovanlig.

Karl-Eric Gunnarsson, ordförande i Västerviks södra jaktvårdskrets, berättar att det inte finns någon anledning att vara orolig.

- Vi sköt rävarna i bland annat Blackstad och Verkebäck och jag måste ge en eloge till alla jägare som ställde upp. Det har gjort en jätteinsats. Av alla rävar som sköts i hela Sverige så var det bara fyra som bar på masken. Det är viktigt att poängtera att det är så få. Spridningen verkar vara minimal. Insamlingen hade syftet att få koll över läget så man kunde ta fram åtgärder om det hade behövts.

Så det är ingen fara för att bli smittad?
- Risken är nästan obefintlig. Vi kan jämföra med Schweiz där hälften av alla rävar bär på parasiten. Trots den stora spridningen så insjuknar bara en av 500 000 människor. Så i Sverige är det ingen risk egentligen.

Varför var det så viktigt att få koll på läget?
- Trots att det är liten risk för att människor ska bli smittade så vill vi inte ha dvärgbandmasken i Sverige. Skulle den få fäste så blir oron större och många fler djur kan insjukna, vilket ökar smittorisken för människor. I länder där masken finns i stor skala måste man för säkerhets skull förvälla bär och svamp man plockar i naturen och det vore tråkigt om det skulle bli så i Sverige.

Hur ska vi förhindra att dvärgbandmasken kommer hit?
- Vi måste följa kraven för införsel av djur som finns. I dag måste alla hundar som kommer in i landet avmaskas av veterinär inom 72 timmar. Många följer inte den regeln och det är svårt att kontrollera. Tillexempel så kommer massor av båtturister hit utan att passera någon tull och utan att veta vilka regler som gäller. Där har vi ett stort problem.

Om man trots den här informationen är orolig, vad kan man göra för att skydda sig?
- Om man misstänker att hunden i familjen ätit tillexempel sork så kan man avmaska hunden. Man kan förvälla allt man plockar och ska äta från skogen och vara noga med hygienen. Men återigen, risken är minimal.

Så det är bara fortsätta äta blåbär och plocka svamp som vanligt?
- Ja det tycker jag verkligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om