Grisuppfödare lär sig bedöva inför kastrering

Den obedövade kastreringen av smågrisar måste åtgärdas och därför har utbildning i lokalbedövning inletts. Nyligen genomfördes en kurs i Gamleby.

Lokalbedövningen injiceras i testiklarna.

Lokalbedövningen injiceras i testiklarna.

Foto: Hans Brandin

Västervik2012-06-04 00:00

Små hangrisar - galtar - kastreras för köttets skull (se artikel intill). Testiklarna skärs bort utan bedövning, men en förändring är på gång.

Jordbruksverket har utrett frågan och konstaterar att den obedövade kastreringen är ett "djurvälfärdsproblem och en angelägen fråga som måste åtgärdas".

En frivillig deklaration har tagits fram under ledning av EU-kommissionen. Den har undertecknats av flera stora aktörer i den europeiska grissektorn, europeiska detaljhandlare och djurskyddsorganisationer.

De som skriver under förbinder sig att, som ett första steg, ge långtidsverkande smärtlindring och/eller lokalbedövning från den 1 januari i år.

I ett andra steg ska kirurgisk kastrering av grisar upphöra senast den 1 januari 2018.

För att få lägga lokalbedövning krävs en utbildning och en sådan genomförde Gunnar Johansson och Eva Heldmer från Svenska djurhälsovården på Gamlebygymnasiet med ett tiotal deltagare.

I den praktiska delen av kursen får deltagarna utföra bedövning och kastrering på små galtar från Gamlebygymnasiets uppfödning.

Kultingen placeras i en ställning och lokalbedövningen injiceras i testiklarna och därefter får grisen vänta några minuter. När kultingen åter läggs upp i ställningen sker ingreppet. Ett snitt med en skalpell, eller ett klipp med en sax, frilägger testiklarna som dras ut. Testikel och sädesledare klipps/ skärs av och ingreppet är klart.

Grisarna varken skriker eller sprattlar och det blöder inte nämnvärt.

Direkt efter ingreppet får den nyblivne ornen (kastrerad gris) en långtidsverkande bedövningsspruta i nackmuskulaturen.

En av deltagarna i kursen är uppfödaren Lena Persson, Lapserum.

Kommer ni att börja använda lokalbedövning för ingreppet?
- Det är mycket möjligt att vi gör, vi har gått kursen för att vara förberedda och är positivt inställda. Branschen kräver långtidsverkande smärtlindringen efteråt och det använder vi.

Hur ser på alternativet, med vaccination mot galtlukt?
- Det är jag skeptisk till. Dels är det en arbetsmiljöfråga, de stora slaktsvinen ska hanteras vid två injiceringar och jag tror också att det blir en svår pedagogisk uppgift att förklara kemin för konsumenten.

Tror du att det blir lag på bedövning före kastrering?
- Förr eller senare kommer lagen, men den lär dröja ett antal år. Men om konsumenten vill att vi gör det så kan vi sätta igång direkt.

- Vi gör det som efterfrågas, men inte till samma pris.

Veterinär Gunnar Johansson, Svenska Djurhälsovården visar hur                          man ska lägga lokalbedövningen i grisens testiklar.
Veterinär Gunnar Johansson, Svenska Djurhälsovården visar hur man ska lägga lokalbedövningen i grisens testiklar.
Galtlukt
Anledningen till att alla små galtar, som ska gå till slakt, kastreras är att kött från okastrerade galtar kan orsaka "galtlukt". En lukt som upplevs som mycket obehaglig och framträder speciellt då köttet värms upp. Lukten orsakas av två ämnen - androstenon och skatol. De bildas i testikeln respektive tarmen. Skatol anses ge köttet en gödselliknande odör. Immunologisk kastrering minskar effektivt halten av båda ämnena.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om