Gravida tvingas flytta för nya jobb
Sofia är gravid och Sandra har småbarn. De är båda arbetslösa. Deras män har fasta jobb i Västervikstrakten. Trots det måste både Sandra och Sofia söka jobb i hela Sverige.
Allt löser sig? Sofia och Sandra måste söka jobb i hela landet trots att de har familj. - När jag blev anvisad ett jobb i norra Sverige som jag skulle börja på några dagar senare frågade jag handläggaren rent ut: "Är du helt blåst?", säger Sofia.
Foto:
- Visst var jobbet i Skåne bra men jag har småbarn och min man har fast jobb. Jag blev helt chockad när arbetsförmedlingen ville att jag skulle söka jobbet. Jag har dagisplats, hus och bil här i Västervik, så jag kan inte bara dra, säger Sandra.
För Sofia är det inte heller lätt att söka jobb alltför långt bort. Hon är gravid och hennes sambo har fast jobb i Västervik sedan tio år, arbetar natt och sover på dagarna.
När hennes handläggare erbjöd henne ett jobb i norra Norrbotten som startade sex dagar senare sade hon nej direkt. Då skickade handläggaren ett meddelande till a-kassan.
Som "straff" för att Sofia tackat nej till jobberbjudandet skulle a-kassan dra bort 50 ersättningsdagar från den period då hon hade rätt till ersättning.
- Jag ringde till a-kassan direkt och överklagade innan de ens hade fattat beslut om de 50 dagarna. Och jag hade tur, de drog bara bort 20 ersättningsdagar.
Men Sofia är inte säker på att hon har lika stor tur om hon tvingas tacka nej till ännu ett jobberbjudande.
- Om man bara söker jobb i närområdet höjer handläggaren ett varnande finger. "Det finns jobb i Norrland som du måste söka", säger Sofia.
Både hon och Sandra spontansöker jobb i Västervikstrakten. De ringer och skriver epost till alla tänkbara arbetsgivare som de kan komma på. Vissa personer de ringer har börjat känna igen dem och en del vill helst inte prata. Det finns ju inga jobb.
- Jag tror att det är många arbetslösa som ringer runt precis som vi. Många har panik för ingen vill flytta ifrån familjen, säger Sandra och berättar att de arbetslösa som hon har träffat på arbetsförmedlingen i Västervik är allt mellan 19 år och 50 plus.
- I annonser om lediga Västerviksjobb flaggar man för inflyttarservice och hur bra det är att bo i Västervik, men vi som redan bor här vi ska söka jobb någon annanstans. Det är lite konstigt, säger Sofia.
Hennes sambo har haft samma jobb i tio år.
- Vad skulle hända om jag fick ett jobb någon annanstans och min kille sade upp sig, gick in på arbetsförmedlingen i den nya staden och berättade läget? Arbetsförmedlarna skulle se att det fanns en ledig tjänst i Västervik och fråga varför han har flyttat härifrån, säger Sofia.
- På arbetsförmedlingen hävdar de att allt löser sig. De säger att man kan jobba i Stockholm och bo i Västerås. Det går att pendla till ett jobb i Linköping som börjar klockan sju trots att det inte finns några lämpliga förbindelser som är framme i tid. Men vem tar hand om familjen och hur ska man kunna betala en extra hyra och kostnaden för ytterligare en bil? Vad händer om man går back? Då blir det socialen? säger Sandra.
Både Sofia och Sandra är ambitiösa och målmedvetna i jobbsökandet. De arbetar ideellt och skulle också kunna tänka sig att starta eget om de hade råd.
- Jag vill ut i arbetslivet så fort som möjligt, men ingen vill anställa någon som är gravid när det finns så många andra som vill jobba, säger Sofia.
Fotnot: Sandra och Sofia heter egentligen något annat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!