Senast de allmänna lokala ordningsföreskrifterna reviderades var 2008. Åtminstone sedan dess har det rått badförbud från småbåtshamnen vid Barlastgatan och vattnet utanför Saltbodarna vid Hamngatan, bort till gästhamnen vid Kulbacken på utsidan av Slottsholmen och i höjd med Ljusstöperiet vid Slottsholmsvägen på insidan av Gamlebyviken.
Men nu har alltså kartan ritats om, bokstavligt talat. Nu har man gjort ett litet avsteg från det streckade förbudsområdet vid den populära Myntbryggan som legat där sedan sommaren 2018. Man har även tillåtit bad på utsidan om Slottsholmen.
Men varför är det badförbud i nästan hela centrala Västervik?
– Det är för sjöfarten. Det är olycksförebyggande helt enkelt, säger Harald Hjalmarsson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Han säger att badförbudet vid bryggan uppmärksammades redan förra året och att man då la ut bojar omkring bryggan för att uppmärksamma båtarna på att det kan finnas badande i vattnet. Hjalmarsson säger att det hänt att vattenskotrar kört innanför bojarna, men att någon olycka tack och lov inte inträffat.
– Om någon kör innanför så har polisen möjlighet att vidta åtgärder.
Att det ändå dröjde till 2023 innan någon insåg att det rådde badförbud vid bryggan vet inte Hjalmarsson vad det beror på. Att folk skulle bada där var ju hela idé, säger han.
– Redan 2014 togs beslutet om att ordna ett centrumbad. Då borde man ha uppmärksammat det här så att man hade kunnat ändra föreskrifterna.
Har de som har badat riskerat någon påföljd?
– Jag skulle vilja säga att de inte har gjort det, men om det skulle ha skett en olycka så hade ju den frågan ställts på sin spets. Det som skulle kunnat hända är att ordningsmakten hade sagt till att man inte får bada om det varit en uppenbar risk.
Innebär de här nya reglerna något särskilt ansvarstagande för kommunen?
– Oavsett om det är sandstrand, bergsklippor eller en brygga så måste vi, om det är en allmän badplats, se till att det hålls i skick. Man ska kunna ta sig upp med en stege och det ska vara ordning där.
När vi går igenom vårt arkiv så visar det sig att alla inte var för en kommunal badplats vid bryggan när folk började bada där 2018. Tomas Kronståhl (S) var till exempel emot. Då pekade både han och Harald Hjalmarsson ut en, enligt dem, lämpligare plats för ett citybad: Vid gamla varmbadhuset. Där menade de att det skulle vara lättare att skapa ett läge skyddat från båttrafik.