Läxhjälp
Hanna Ersson sitter koncentrerad vid ett bord och ritar en tidslinje över sig själv och familjen. Hon har räknat ut när hennes mamma föddes genom att räkna bakåt. Hon sätter ut prickar på linjen vid viktiga händelser. Hennes syster är femton år, hon blir också en prick, bland de andra.
Hanna Ersson är en av de barn som regelbundet tar chansen att i Prostgården vid Sankta Gertrudskyrka få koncentrera sig på hemarbetet, fast borta. Hon var den första att nappa på erbjudandet om läxhjälp och har kommit hit sedan våren 2013. Och hon tycker att det fungerar väldigt bra.
– Det är lättare på något sätt att göra läxorna här. Hemma finns det mycket annat man vill göra, se på tv och prata med kompisar, säger hon.
Hanna går i femman och tycker just nu att engelska är det svåraste ämnet. Hon har lättare för båda matematik och svenska.
– De som är här vet mycket, de kan hjälpa till med nästa allting tror jag, säger hon och tittar lite undrande på Henrik Frisell.
Han är en av de två som i dag finns på plats för att hjälpa till. Han är fritidspedagog och samarbetar i dag med diakon Birgitta Forsberg, de är båda initiativtagare till läxhjälpen.
Klockan är strax innan tre och än så länge har inte så många barn hunnit komma iväg från skolan. En vanlig tisdag är det runt tolv barn och ungdomar som brukar att dyka upp, 21 är "inskrivna" på listan som personalen för över de som brukar dyka upp. Det har gått stadigt uppåt i takt med att ryktet om hjälpen spridit sig.
Henrik Frisell berättar att meningen med läxhjälpen är att hjälpa alla de som vill och de som kommer ska hinna klart med allt eller en del av arbetet de har innan det är dags att gå hem.
– På det sättet kanske man slipper det där tjatet som förälder. Barnen är trötta efter skolan och föräldrarna är trötta efter jobbet. Är barnen klara med läxorna får man tid för annat när man väl är hemma, det här blir ett stopp på vägen hem, säger han.
Birgitta Forsberg är inne på samma linje och hon funderar också över kyrkans roll som en aktiv del av ett samhälle.
– Den här hjälpen erbjuder vi till alla som vill. Läxhjälp tycker inte jag ska vara en ekonomisk fråga. Alla kan inte eller är inte villiga att lägga pengar på den sortens hjälp. Men här kan vi hjälpa alla, en solidarisk tanke, tycker jag. Dessutom har vi kyrkans lokaler här, de ska utnyttjas till bra saker.
Båda läxhjälparna säger att tiden är viktig för familjer i dag.
– Vi har ett samhälle där man arbetar mer och mer. Det blir mindre tid över till annat, att hjälpa till med att läsa läxor är det långt ifrån alla som hinner, säger Birgitta.
De tycker att upplägget fungerar bra och har flera, ännu inte officiella, idéer för hur man snart ska kunna erbjuda hjälp till fler barn och ungdomar inom ett större område.
Nu kommer fler läxsugna. Zabrina Karlsson släntrar in i Prostgården. Hon passar på att stanna till för att koncentrera sig en stund, hemma är det två "saker" som stör.
– Typ två småbrorsor som kan vara i vägen ibland, säger hon och ler.
Zabrina gillar också att vara här. Nu ska hon plugga engelska, sedan är det dags för mellanmål, det ingår i hjälpen. Henrik har redan dukat upp i köket. I dag blir det smörgåsar, läxor och te i Prostgården.