Måste bygga staket vid strandnära hus

Västervik är en kuststad. Många har hus nära vattnet. Men försöker man få det att verka som att huset är en strandtomt dit allmänheten inte har tillträde, då kan det bli gräsklippningsförbud och stakettvång. Det får nu boende på Hornslandet erfara.

På Hornslandet har grannar som inte haft staket vid sin tomtgräns även klippt gräset hela vägen ner till stranden, trots att de inte äger marken. Nu föreläggs grannarna med  gräsklippningsförbud och stakettvång, så att allmänheten tydligt får veta att stranden inte är privat område. Bilden är tagen på en annan plats.

På Hornslandet har grannar som inte haft staket vid sin tomtgräns även klippt gräset hela vägen ner till stranden, trots att de inte äger marken. Nu föreläggs grannarna med gräsklippningsförbud och stakettvång, så att allmänheten tydligt får veta att stranden inte är privat område. Bilden är tagen på en annan plats.

Foto: Catrin Pihl

Västervik2023-04-24 06:00

Flera grannar som bor på Hornslandet har under en längre tid klippt gräset från sina tomtgränser ner till strandkanten. Det är en sträcka på 40 – 50 meter. 

Ungefär 40 av dessa meter tillhör inte tomterna, utan ska vara tillgänglig för allmänheten att använda enligt strandskyddslagen. 

Men eftersom grannarna klippt gräset så fint, och det saknats staket vid tomterna, kan hela området uppfattas som privat. 

– Konsekvensen har blivit att allmänheten känt sig utestängd. Människor har upplevt att de inte haft tillgång dit och anmält till oss att det här inte kan vara rätt, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Marie Stenmark (M).

undefined
Det finns många platser längs Västerviks kust där husen inte har egna strandtomtern, som här längs Djurgården, där bryggorna är tillgängliga för allmänheten.

Både 2021, 2022 och 2023 har det kommit klagomål om att området mellan strand och bostäder verkar privatiserats. 

2023 hävdade också den klagande att de boende uppmanat personer att hålla sig borta. De boende menar å sin sida att tillsägelsen gällde folk som tittade in genom fönstren. 

Nämnden har nu utfärdat gräsklippningsförbud.

– Det behöver inte vara en urskog, de får fortfarande klippa sig en stig ner till sina bryggor. Och samfälligheten har tagit på sig att hålla en stig längs med strandlinjen röjd utan att göra det för likt en tomt. Men allmänheten ska veta att det inte är privat mark, säger Stenmark. 

undefined
Marie Stenmark (M), miljö- och byggnadsnämndens ordförande, säger att det är viktigt att allmänheten tydligt vet vilka områden de har tillträde till längs stränderna.
undefined
Att tvingas sätta upp staket för att markera för allmänheten att stranden inte är privatägd är inte unikt i en kuststad som Västervik. Det händer då och då, och föregås oftast av att allmänheten hört av sig när de känt sig utestängda.

Förutom att sluta klippa gräset utanför tomten måste grannarna nu också sätta upp staket, för att tydligt visa var tomtgränsen går. 

En av fastighetsägarna påtalade att själva bostadshuset ligger så nära tomtgränsen som fem meter, och önskade istället att få ha kvar 20 meter oröjda buskar mellan tomtgränsen och stranden.

"Det skulle enligt oss vara en bra kompromiss. [...] Om någon skulle röra sig just vid tomtgränsen så har man fri insyn i husets fönster vilket kränker oss", skriver de boende, som menar att ett staket vid tomtgräns i praktiken inte skulle hindra folk att gå väldigt nära huset.

Det får de inget gehör för. 

Staketen ska sättas upp de närmsta tre månaderna, vara minst 50 centimeter höga.

"Smygprivatisering" är inte är ett unikt fenomen, berättar miljö- och byggnadschef Carolina Stalebrant, samt nämndens andre vice ordförande Ulf Jonsson (S).

– Vi hade ett likadant ärende på Gränsö för drygt ett år sedan, så det händer att vi tar såna här beslut, säger Jonsson.

– Det är för att tydliggöra för allmänheten, säger Stalebrant. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!