Gränsöplanen ska göras om
Foto: ANDERS LILJEGREN De nya tomterna på Gränsö får inte inkräkta på naturreservatet. Det tyckte en majoritet i kommunstyrelsen. Nu ska planen göras om med färre tomter.
Foto:
Redan i tidigare instanser har socialdemokraterna föreslagit att planen bara ska omfatta de så kallade lucktomterna - ett 20-tal tomter som ligger i anknytning till den befintliga bebyggelsen. Därutöver har det funnits ett förslag att ytterligare 17 tomter skulle skapas. Det nya bostadsområdet skulle inkräkta på kommunens naturreservat.
I kommunstyrelsen gjorde s gemensam sak med vänsterpartiet och folkpartiet.
- Vi lade fram ett förslag att planen ska återremitteras för att göras om enligt miljö- och byggnadskontorets yttrande, säger Fredrik Zanton, folkpartist.
Det betyder att den nya bebyggelsen inte får inkräkta på naturreservatet. Miljö- och byggnadsnämnden föreslår även begränsningar av husens utformning. Nämnden vill inte att fritidshusområdet ska få karaktär av ett vanligt villaområde.
Fredrik Zanton förklarar varför folkpartiet inte röstade med de övriga koalitionspartierna.
- Ett av våra vallöften var att skydda naturreservaten.
Han tillägger också att partiet håller med miljö- och byggnadsnämnden om att karaktären på husen är viktig.
Hur många färre tomter en ny plan kommer att innehålla är svår att säga. Miljö- och byggnadsnämnden hade förslag på några nya tomter utöver lucktomterna som inte skulle inkräkta på naturreservatet. I det förkastade förslaget hade man inte utnyttjat alla möjligheter till lucktomter som fanns - kanske förändras läget nu.
Minskar antalet tomter i planen betyder det också att kalkylen för genomförandet förändras. Runt 15 färre tomter betyder att kommunen får mindre inkomster för tomtförsäljningar, men förmodligen också lägre kostnader.
Till exempel behövs inte en ny lokalgata byggas.
Anita Bohman från s har varit kritisk mot kostnaderna för den nya planen. Hon har befarat att tomtförsäljningarna på Gränsö skulle kunna bli en förlustaffär för kommunen, åtminstone på kort sikt.
- Planen kostade 22 miljoner kronor att genomföra. För att få tillbaka de pengar hade vi behövt sälja varenda tomt. Det gör man sällan. Det kan dröja tio år innan kommunen får tillbaka kostnaderna för att skapa de nytta tomterna. Det tycker jag är för lång tid.
Hon vill också ha en debatt om vad tomterna ska kosta.
- Även kommunen måste lära sig att ta betalt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!