Gränsö spelplatsen för scenario med försvunnet barn

För att kunna utveckla teknik som ska göra räddningsinsatser mer effektiva behöver forskare, företag och andra samhällsviktiga verksamheter testa sin teknik och lösningar tillsammans. Under flera år har Gränsö varit värd för dessa tester.

Det flytande forksningslaboratoriet, båten Enforcer III i Västervik, Gränsö i september 2021.

Det flytande forksningslaboratoriet, båten Enforcer III i Västervik, Gränsö i september 2021.

Foto: Thor Balkhed, Linköpings universitet

Västervik2021-11-03 11:45

I september i år var det dags igen. Scenariot: Ett barn har försvunnit. En räddningsinsats på land och på vattnet dras igång.

Testerna genomförs inom ramen för stiftelsen Wallenberg AI Autonomous Systems and Software Program (WASP). Målet är att utveckla så kallade autonoma system, det vill säga sådana som med hjälp av artificiell intelligens, AI, kan utföra uppdrag utan mänsklig inblandning.

Där är vi inte riktigt än, förklarar Jesper Tordenlid, för WARA PS och ingenjör på Combitech och Saab.

– Men alla som vill skapa ny teknik behöver experimentera och sätta saker på prov i en befintlig miljö. 

Under dagarna på Gränsö möts forskare, företag, myndigheter, räddningstjänst och andra samhällsviktiga verksamheter för att testa sina respektive lösningar, och samtidigt diskutera vad det finns behov av och hur de kan agera tillsammans.

Hittills har det främst handlat om drönare och förarlösa båtar, och lösningar för kommunikation och positionering, men Jesper Tordenlid berättar att de nu planerar att utöka forskningsområdet till hur AI kan var till nytta vid skogsbränder.

Nästa år planeras två nya testomgångar på Gränsö, i maj och september.

– Då ska vi försöka få till internationella grupper med våra samarbetspartners, det är många som är intresserade av att vara med, säger Tordenlid.

Förhoppningen är att då kunna få till även ett skogsbrandscenario.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!