Gränsö slott sålt
Ingen av politikerna var nöjda med prislappen på 3,7 miljoner kronor.
På en punkt verkade alla politiker vara lite besvikna. Prislappen på 3,7 miljoner kronor var i lägsta laget.
På ja-sidan fanns de borgerliga partierna, vdm och socialdemokraterna.
Moderaten Axel Nilsson hade gått tillbaka i kommunarkivet. Med sig hade han bland annat ett tidningsklipp från början av 80-talet. Då hade Gränsö varit i kommunal ägo under drygt ett decennium.
Rubriken på artikeln löd "Varför händer inget med Gränsö?".
Axel Nilsson och flera andra talare berömde den utveckling som varit runt slottet sedan Per Johansson blivit arrendator.
På nej-sidan fanns vänsterpartiet och miljöpartiet.
Mariann Gustafsson (v) befarade att allmänhetens tillgång till slottsområdet inte ska bli så bra.
- Det står visserligen i avtalet att det ska finnas en gångväg över området, men i en annan paragraf står det att ägaren har rätta att hägna in området. Vem vill gå in på ett inhägnat område om man inte har ett ärende till slottet och något av arrangemangen som är där?
Miljöpartiets "Akko" Karlsson berättade att hon var nära att svimma under Axel Nilssons redogörelse för Gränsös historia.
- Kommunen gav nästan lika mycket på 60-talet för Gränsö som vi nu tänker sälja slottet för.
Hon undrade varför kommunen alltid måste göra så dåliga fastighetsaffärer och uppmanade fullmäktige att tänka sig noga för innan man sålde så strategiskt viktiga byggnader.
På två punkter avvek socialdemokraterna från de övriga ja-partierna.
Dels tyckte partiet att det var fel att rabattera tomträttsavgälden under de första sex åren.
- Avgälden på 40000 kronor om året är låg. Den behövs inte sättas ner ytterligare, sade Anita Bohman (s).
Mats Hugosson (c) försvarade rabatten.
- De tjänstemän som suttit i förhandlingarna säger att det var hit man kom. Det var väldigt tuffa förhandlingar.
Den stora stridspunkten blev socialdemokraternas andra yrkande. Att 1,5 miljoner kronor av köpeskillingen ska gå till att rusta upp naturreservatet så att det blir mer tillgängligt för allmänheten.
Matz Pettersson (s) undrade hur många av fullmäktiges övriga politiker som gått i naturreservatet på sistone.
- Vandrings- och ridlederna ser bedrövliga ut. Toaletter är sönderslagna och P-platserna behöver göras vid.
Partikamraten Waldemar Koch tycker att det är på tiden att kommunen skaffar sig en strategi med tillhörande budget för naturreservatet.
Flera politiker från 32-majoriteten höll med om att det behöver investeras pengar i reservatet, men de hävdade att ett mer korrekt sätt att hantera frågan är att skjuta på beslutet om investeringar till budgetarbetet.
Kristdemokraten Lars Wennman tyckte att socialdemokraternas beskrivning av naturreservatet talade för en försäljning.
- Jämför man de delar av Gränsö som sköts av Per Johansson med de som kommunen sköter så ser man att Gränsö mår bäst av en annan ägare än kommunen.
Försäljningen godkändes, med reservationer från vänsterpartiet och miljöpartiet.
Socialdemokraternas yrkande om att avsätta pengar direkt till investeringar i naturreservatet röstade ner med siffrorna 32-29.
- Priset sätt still 3,7 miljoner kronor. Eftersom Gränsö Slott AB hyrt egendomen under flera år förutsätts köparen vara väl förtrogen med i vilket skick slottet är.
- Kommunen säljer bara byggnaderna, för marken får Gränsö Slott AB betala en årlig tomträttsavgäld på 40000 kronor. Under de första åren kommer avgälden att vara nedsatt. Under tre år är den 15000 kronor, och under de tre efterföljande åren 30000 kronor.
- I tomträttsavtalet finns restriktioner för hur byggnaderna på fastigheten får användas. Det ska inte vara möjligt att sälja slottet vidare som bostad. Nybyggnationer och rivningar ska godkännas av kommunen.
- I ett skötselavtal regleras hur omgivningarna kring slottet ska skötas. Kommunen går med på att vid högst tio tillfällen om året ställa parkeringar och beteshagar till förfogande för de arrangemang som är på slottet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!