Granbarkborrarnas invasion har avstannat
Den kalla och regniga sommaren har gjort att de flesta stående träd har klarat sig ifrån granbarkborrarnas angrepp.
- En varm och torr sommar som förra året så kan granbarkborrarna göra om parningen både en och två gånger, säger Lennart Weidinger, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Vimmerby.
Det har alltså inte blivit några så kallade syskonkullar i år utan barkborrarna har nöjt sig med en kull. Den kullen har i sin tur parat sig och fått en ny omgång med granbarkborrar. De har nu gått ner i marken för att övervintra och är de som kommer att se till att det blir nya granbarkborrar nästa år.
- Vi har sett en årlig ökning sedan stormen Gudrun, men i år har antalet stagnerat. Får vi en kall och våt sommar till så kanske antalet barkborrar kommer ner till normala nivåer, säger Lennart Weidinger.
- Det viktigaste är att granarna har tillgång till vatten. Då har de gått om kåda och kan försvara sig mot barkborrarna genom att kåda ihjäl dem.
Fortfarande gäller för skogsägare att man ska rensa bort vindfäller eftersom nedfallna träd är en utmärkt grogrund för granbarkborrar.
- Men det känns som att skogsbrukarna har kommit ifatt bra med att få bort vindfällen. De har jobbat väldigt hårt efter alla stormarna, säger Lennart Weidinger.
Däremot tycker han fortfarande det är viktigt att skogsägarna håller utkik efter angripna granar.
- Det lättaste sättet att hitta dem är att kolla efter färgförändringar i barren. Oftast blir de gula eller röda och det tyder på att allt inte står rätt till. Då är det bäst att avverka med en gång för att granbarkborrarna inte ska få en chans att sprida sig.
Granbarkborre
Liten skalbagge som livnär sig på granar.
Den stora åttatandade varianten kallas granbarkborre, den har ungefär storleken av ett risgryn.
Det finns även en mindre sextandad variant som ger sig på ungträd.
Den stora åttatandade varianten kallas granbarkborre, den har ungefär storleken av ett risgryn.
Det finns även en mindre sextandad variant som ger sig på ungträd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!