Granbarkborrarna har blivit färre den här sommaren

Det har varit en bra sommar, när det gäller granbarkborrar i Västerviks kommun. De har blivit färre, jämfört med tidigare år.

Simon Halling Ekmåne har undersökt förekomsten av granbarkborre i år.

Simon Halling Ekmåne har undersökt förekomsten av granbarkborre i år.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid/Monika Sunhede

Västervik2021-09-26 08:00

Simon Halling Ekmåne är skogsrådgivare på Hushållningssällskapet. I våras berättade vi om de övervakningsfällor som hade satts ut i skogen utanför Gamleby, där han under fem månaders tid skulle kolla förekomsten av granbarkborrar.

Undersökningen var en del av projektet "Stoppa borrarna", där ett stort antal myndigheter och organisationer i Götaland och Svealand deltar.

undefined
Övervakningsfällorna för granbarkborre har kontrollerats regelbundet hela sommaren.

När Simon nu summerar årets övervakning, kan han konstatera att granbarkborrarna har minskat.

– Sommaren blev blötare än de föregående åren. Då mår granarna bättre, medan granbarkborrarna blir långsammare och mer inaktiva och producerar inte nya granbarkborrar. De orkar inte heller angripa nya träd.

Samtidigt har de svärmat två gånger i år: en gång i mitten på maj och en i slutet på juli.

– Det hoppas man att de inte ska göra, men det har de gjort, eftersom det har varit så varmt, säger Simon.

Ändå säger du att det har varit ett bra år?

– Ja, det stämmer. Mätningar runt hela Götaland visar att det har minskat, medan Svealand haft mer angrepp i år.

undefined
Här kan man se att det har fångats en del granbarkborrar i fällan.

Enligt Simon finns det fler förklaringar än vädret till att borrarna har minskat. Eftersom vi har haft så många granbarkborrar här, har de till slut börjat konkurrera med varandra, vilket har lett till att de inte lyckas så bra som tidigare med att föröka sig.

Sedan har skogsägarna i södra Sverige också varit flitiga med att ta bort angripna granar, vilket har gett resultat. Simon tipsar om att man kan titta efter brunt borrmjöl vid trädets bas och bruna barr för att veta vilka granar som bör tas ner och forslas ut ur skogen.

– När barken är borta, ska man spara träden, för då hyser de inga granbarkborrar längre.

Om det finns en del död ved i skogen, kan det gynna granbarkborrens naturliga fiender som myrbagge och hackspettar.

undefined
Myrbaggen äter granbarkborrar.

Simon tror att vi får lära oss att leva med granbarkborrar, och även andra skadeinsekter, när klimatförändringarna gör att vi får varmare och torrare somrar. Bastborren är till exempel en annan art som är på frammarsch.

Men det finns sätt att begränsa skadorna. Att plantera rätt trädslag på rätt mark är ett sätt. Det minskar risken att träden blir stressade, vilket i sin tur minskar risken att de ska drabbas av skadeinsekter.

Ett annat sätt är att satsa på blandskog. Om det är färre granar i ett område, blir granlukten svagare och området mindre attraktivt för granbarkborrarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!