Ett lätt snöfall har pudrat marken, och vi får ta det försiktigt i kurvorna fram till det gamla garveriet i Tovehult. Väl inne i det ombonade kaféet - som kan ha uppemot 800 gäster dagligen under den mest intensiva högsäsongen - följer vi den söta doften av knäck, och hamnar rätt inne i Tofvehults hjärta. Köket.
- Välkomna! Vänta, jag ska bara göra färdigt här, säger Lena Göransson, som är i full färd med att hälla ut knäcksmeten på en plåt.
Att klicka knäcken i små formar tycker hon är onödigt. I stället gör hon en stor platta, som hon sedan knäcker i små bitar.
- Latmansknäck, ler hon.
För Lena och maken Peter Göransson är det bråda tider just nu. Deras julbord är omåttligt populära, och dessutom har de jullandgång på kaféet under helgerna. Tisdagarna är för Lena Göransson vikta åt just bak av julgodis och bröd till sittningarna. Med andra ord - här flödar julstämningen, inte bara ur cd-spelaren ovanför köksbänken.
- När julen kommer är Tofvehult som vackrast, det är ett riktigt julhus. Jag älskar jul, och det gör hela min familj också. Tjejerna skulle gärna börja julpynta i november.
Tillsammans med fotografen Johnny Franzén och formgivaren Kristina Franzén har paret Göransson gett ut två kokböcker, som fått ett succéartat mottagande. Nu planerar de som bäst inför nästa projekt - en kokbok med jultema. Här ska läsarna få ta del av recepten på det som serveras på kaféet runt jul.
- "Jul i Tofvehult" är arbetsnamnet på boken. Vi ska börja fotografera till den i februari.
"Litet" är Lenas ledord när det gäller godis till julborden. Efter att ha ätit fet och stabbig julmat orkar man inte smälla i sig stora bullar eller chokladkakor, menar hon. Då är små bitar av knäck eller rischoklad perfekt.
Kryddor är också viktiga. Lena berättar att muskot, kanel och saffran traditionellt använts vid jul av en viss anledning - de hjälper till vid matsmältningen. Även vid andra högtider som förknippas med överdådiga matkalas används liknande kryddor.
- Julkryddorna finns där för att de är bra för magen.
Sedan ska det helst vara lite nyttigt också. Lena proppar gärna godiset fullt av frukt och nötter. På ett fat i köket står några nyss färdigrullade kokosbollar. Fikon, mandelmassa och lite smör är de enda ingredienserna som behövs, plus lite kokos förstås.
Lenas personliga favorit är annars de kanderade äpplena, som också rullas i kokos.
- Jag är barnsligt förtjust i äppleklubbor.
Recept:
Knäck
Koka cirka 30 minuter
Häll i formar, låt stelna.
2 deciliter grädde
2 deciliter socker
2 deciliter sirap
(1 matsked glukos)
1 deciliter solroskärnor – tillsätt på slutet.
Äppleklubbor
Pensla vatten på insidan av kastrullen. Kocka sockret, vattnet och glykosen tills smeten är fast/brun. Rör ej i smeten. Doppa sedan äpplen i smeten. Rulla i kokos.
8 äpplen
Blompinnar av trä
3 deciliter socker
1/4 deciliter vatten
1/2 matsked glukos
(ev. hackade nötter)
Julsocker
Sila och förvara i en stor burk. Servera till kaffe, te, varm choklad och ha på gröten. Lägg gärna i små fina burkar och ge bort i present. ”Det är liksom hela julen i en enda burk!”
1 kilo strösocker
2 deciliter malen kanel
1/2 deciliter ingefära
4 matskedar nejlika
2 matskedar kryddpeppar
1 deciliter (cirka) hela kanelstänger, hel ingefära, hela nejlikor