Gott honungsår i södra kommunen

Biodlaren Walle Johansson i Hjorted har tillsammans med sina familjemedlemmar 4,5 miljoner bin i 60 kupor. Hittills har årets skörd gett som mest 40 kilo bladhonung per kupa.

Biodlaren Walle Johansson i Hjorted visar på ett ekblad där bladlöss sitter och som är grunden till  att han kan skörda bladhonung.

Biodlaren Walle Johansson i Hjorted visar på ett ekblad där bladlöss sitter och som är grunden till att han kan skörda bladhonung.

Foto: Margaretha Ljungblad

Västervik2008-08-21 00:06
-Nu hoppas jag och andra biodlare på att regnet som fallit den senaste tiden får ljungen att växa till sig så att skörden med ljunghonung blir god, säger Walle Johansson i Hjorted.I år fick biodlarna söder om Västervik en släng av bladhonung i skattlådorna. Skörden blev god under sommaren tills regnet slog till i slutet av juli månad.- Regnet sköljde bort bladlusen som är grunden till bladhonungen eller honungsdagg som den också kallas, förklarar Walle.Denna honung anses inte fin nog bland många biodlare, insekterna sitter på ekblad. Det blir en viss kolasmak och just bladhonung som innehåller mycket mineraler är uppskattad av tyskar.Walle tillhör Ankarsrums Biodlarförening, där han är sekreterare, och har koll på att kompisarna i föreningen också fått god skörd med honung hittills.- Jag har en egen favoritblandning där jag blandar rapshonung med bladhonung och får därigenom en mycket god sommarhonung, som kanderar av druvsockret och håller en fin kvalitet, säger Walle och smakar på sin färdigblandade honung.Bina samlar upp druv- och fruktsocker från naturen samt druvsocker i tidig raps, klöver och hallon. På hösten samlar de fruktsocker i ljung men också från ekbladet.I källaren har Walle tappat ett halvt ton med bladhonung som han ska lämna över till Biodlarnas tappstation i Mantorp.Ute på marknader i trakten brukar Walle ha försäljning av sin honung. Han är även reporter i Riksförbundets bitidning där han skriver bireportage varje månad.
Bladhonungens historia
På så olika ställen som Indien, Persien och Finland ansågs på forntiden att honung hämtades av bin eller fåglar från himlen i väster. Att honung, eller honungsdagg eller nektar, på något sätt kom från ovan var den förhärskande åsikten fram till 1700-talet. Först då reddes det ut att växterna producerade ämnen som bina samlar upp och förvandlar till honung. Att också bladlöss kan leverera råvaran tog längre tid att upptäcka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om